Bireylerin kendileri için oluşturdukları ve kendilerini daima iyi hissettikleri alanlara konfor alanı adı verilmektedir. Her bireyin mutlaka bir konfor alanı vardır. Bu alanda yaşayan kişiler sürprizlerle karşılaşmazlar. Kendi kontrollerinde olan bu alanda olmak her birey için vazgeçilmesi zor bir tercihtir. Konfor alanından ayrılan bir kişide korku alanı hissi başlar. Korku alanından çıkabilmeyi başaran kişiler, öğrenme ve bunun yanında büyüme alanı olarak adlandırılan alana geçerek kendilerini geliştirmeye ve yeni şeyler öğrenmeye başlarlar. Bireyler konfor alanlarından çıktıklarında kendilerini daima tetikte hissederek gergin olurlar. Güvensizlik duygusunun hissedildiği konfor alanının dışında olmak, kişinin bir an önce buna bir son vermesi yönünde dürtüler sergilemesine neden olur.
Konfor alanı bölümleri nelerdir?
Konfor alanı psikolojik olarak üç temel aşamadan oluşturulmaktadır. Bunlar konfor alanı, optimum performans alanı ve son olarak da tehlikeli alanıdır.
Konfor alanı: Bu alanda bireyler neredeyse hiçbir kaygı hissetmezler. Son derece rahat hissettikleri bu alandan zamanla hiç çıkmak istemezler ve bu alandan çıkmaya karşı direnç gösterirler. Bireyler bu alanda körelmeye ve yeteneklerini unutmaya başlarlar.
Optimum Performans alanı: Bu alan en iyilerin olduğu alan olarak da adlandırılabilmektedir. En iyi performansların sergilendiği ve en iyi gelişme, öğrenme olaylarının gerçekleştiği alan bu alandır. Bireyler bu alanda kendilerini ve yeteneklerini daha iyi keşfederler ve büyük gelişme elde ederler. Bu alanda sürekli bir amaç vardır ve yapılan her şey üstün performanslar ile yerine getirilir.
Tehlikeli alan: Güvende hissedilen alan dışında kalan bölümdür. Stresin yoğun olarak hissedildiği ve alışkanlıkların vazgeçildiği bölüm tehlikeli alandır. Sürekli olarak kararsızlık ve endişe gibi kötümser duyguların yaşandığı bu alanda, bireyler zamanla tehlikeli hale gelmektedirler. Tehlikeli alanlarda yaşayan kişilerin gerekli psikolojik desteği, zaman kaybetmeden almalıdır. Aksi takdirde kişi, kendisine ve çevresindekilere zarar verebileceği gibi farklı pek çok psikolojik rahatsızlığın ortaya çıkmasını da tetikleyebilir.
Konfor alanından çıkmak nedir?
Konfor alanından çıkmak, kişilerin kendilerini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek için yaptıkları bir hamledir. Konfor alanı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Kimileri aile ortamında kendilerini konforlu hissederken kimileri de iş yaşamında kendilerine konfor alanı yaratmış olabilirler. Konfor alanını kısa süreliğine terk eden bireyler korku alanı ile yüzleşmek durumunda kalacaklardır. Bu alanda edinecekleri tecrübeler ile hayatta başarılı olmayı ve kendilerine güvenmeyi öğrenen bireyler daha sağlıklı bir psikolojiye sahip olacaklardır.
Monotonluk, tek düze bir hayatta yaşamak kimi zaman keyifli görünse de ileri boyutlarda yaşanılan bu durum kişinin antisosyal ve depresif bir kişiliğe ulaşmasına neden olabilir. Değişim ve dönüşüm aşamasında doğru yönde bir rehber edinmek oluşabilecek pek çok sorunun üstesinden gelme de önemli bir olgudur. Yaşanılan süreci bir uzman ile idare etmek kişilerin daha doğru kararlar almasını sağlayacaktır.
0 Yorum