Zaman zaman yaşadığımız zor konular arasında kendimizi yönetmek konusu da yer alabilir. Kimi zaman kendimizi sorguladığımız anlar yaşar ve bu duyguyla baş etmeye çalışırız. İşlerin yolunda gidip gitmeyeceği konusunda endişeler duyar ve başarısız olmaktan korkarız. Kişilerin kendini yönetmek konusunda sıkıntı yaşadığı dönemlerde kendilerini çaresiz hissetmeleri normal bir dürtü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kendinin farkında olmak ve kendini yönetmek birbirine paralel işleyen iki mekanizmadır. Farkındalıklarımız kendimizi yönetmek konusunda ihtiyaç duyduğumuz anahtarlarımızdır. Farkındalıklarımız sayesinde sahip olduğumuz kaynakların farkına varır ve onları doğru kullanmanın yollarını buluruz. Sahip olunan kaynakların doğru kullanılması ise kişinin kendini yönetebilmesine olanak sağlar. Kişinin günlük işlerini bir düzene sokması, hedeflerini planlaması ve zamanın doğru yönetmesi olarak tanımlanabilecek “Kendini yönetmek nasıl mümkün olur?” sorusuna kısaca bakalım.
Kişi, hayattan beklentilerini kendi tutumlar ile paralel kıldığı sürece hayal kırıklıkları yaşamaz. Kimi zaman oldukça zor bir süreç olarak karşımıza çıksa da kendinizi yönetmek, kişilerin daha başarılı ve mutlu olmasında büyük bir role sahiptir. Kişi karşılaştığı travmalarda kendini yönetmek konusunda başarısızlıklar yaşayabilir. Gelişen teknoloji kişilerin kendini yönetmek konusundaki becerilerini olumsuz yönlerde de etkileyebilmektedir. Kişi, gelişmiş sosyal ağlar ve internet ortamında kendisiyle aynı statüye sahip kişilerle kendini kıyaslayabilir. Bu durum ise kişinin kendisini yönetmek konusundaki başarısını aşağı çeker.
Kendimizi yönetmeye neden ihtiyaç duyarız?
Kişinin; zamanının, beklentilerinin ve emeğinin kıymetini bilmesinde büyük bir faktör olan kendini yönetmek duygusu, daha az hayal kırıklığı yaşanmasına ve mutluluk oranının artmasına hizmet etmektedir. Kendini, beklentileri doğrultusunda hazırlayan kişi depresyon ve anksiyete gibi psikolojik durumlardan korunmuş olur. Kişinin kendini yönetmesi ile sağladığı iyilik hali, moral boyutunda kişiye bir üstünlük sağlayacağı için kişiler böylece yönetimlerinde daha çok söz sahibi olurlar. Sağlıklı bir psikolojik yapı ve fiziksel sağlık için kendimizi yönetmeye ihtiyaç duyarız.
Kendini yönetme becerisi nasıl elde edilir?
Kişilerin farkındalık seviyelerinin yüksek olması kendini yönetmek konusunda başarılı olmalarında en büyük etken olarak görülmektedir. Kişinin sahip olduğu farkındalıkları, yapmış olduğu meditasyonlar ve egzersizler kendini yönetmek konusunda büyük beceriler edinmesini sağlar. İstekler kadar kişinin ne istemediği de kabul görmesi gereken bir olgudur. Kendini yönetmek konusunda bazı ipuçlarına değinecek olursak:
- Bir hedef haritası belirleyin ve bu yönde hareket etmeye özen gösterin.
- İlerlemenin diğer insanlar tarafından kolaylıkla fark edilebilir bir şey olmadığını zihninizde kabul edin.
- İlişkilerinizi doğru biçimlerde yöneterek karmaşanın çıkmasına müsaade etmeyin.
- Fikirlerinizin doğru yönlere doğru akmasını sağlayın ve sizlerde doğru yönlere yürüyün.
Kişilerin kendini yönetmek konusunda kendi kendilerine uyguladıkları çözüm yolları işe yaramadığı zamanlarda uzman kişilerden yardım alması da bu sürecin doğal bir parçasıdır.
0 Yorum