Politik doğruculuk: Farklı dil, din, cinsiyet gruplarını kırmamak için sözlerin veya uygulamaların özenle seçilmesidir. Örneğin, zenci yerine siyahi demek gibi. Fakat bu özen gösterilmeli mi yoksa abartılıyor mu konusu internette farklı tartışmalara sebep olmaktadır. Toplumsal Adalet Savaşçısı, SJW, son zamanlarda en çok desteklenen ve en çok karşı gelinen kavramlardandır. Toplumsal Adalet Savaşçısı; kadın hakları, lgbti, sivil hakları ve çok kültürlülük gibi konuları savunan kişilere denir.
SJW, internette liberal fikirleri savunan kimselerin geneline verilen ad haline gelmiştir. Fakat savunulan şeyden ziyade eylemlerin yüzeysel olması eleştirilir. SJW deyişi, genelde bu fikirlere karşıt olan kimseler tarafından destekleyenleri aşağılamak için kullanılır. Çünkü anti-SJW’ler, SJW’lerin savundukları fikirleri yalnızca beğenilmek için savunduklarını iddia ederler. Bu iddia bir eleştiriden siber zorbalığa kolayca dönüşebilir.
Markaların sosyal adalet savaşı samimi mi konusu!
Son zamanlarda bireyler dışında, markaların da özel günlerde SJW rolüne girmesi tartışılıyor. Özellikle daha önce kabul etmedikleri mankenleri, markaların reklamlarında kullanmaya başlamaları buna örnek verilebilir. Kendi yarattıkları algılara ters düştükleri için eleştirilirler. Burada sorun, farklılıkları savunmaları değil, bu desteği bir satış stratejisi olarak sömürmeleridir. Başka bir örnek de kadın çalışanlarına haklarını vermediği halde Kadınlar Günü kutlaması yapan firmalardır. Yine de insanların yanlışları görüp ona göre yeniliklere gitmesi, görüş değiştirmesi olasılığının samimi olabileceği de unutulmamalıdır. Aynı şekilde azınlıkları, çevre sorunlarını vs. dile getiren herkese SJW damgası yapıştırmak da oldukça yanlıştır.
SJW, iyi mi kötü mü?
Anti- SJW'lerin düşüncelerine göre; SJW deyişinin agresif olmasının nedeni, bu kimselerin çoğunun savunduğu şeyleri altı boş, saldırgan tavırlarla savunmasıdır. Yani bu kimseler, bir nevi sosyal medyada paylaşım yapıp vicdan rahatlatmak ve gerçek aksiyonlar almamaktır. Bu da çoğu zaman neyi savunduklarını bilmediklerini göstermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, başkasına savunduklarını öğretme gayelerinin olmamasıdır.
Taraflar, birbirini dinlemekten çok kendi savunduğunu dikte etmeye çalışmaktadır. Yani söyleyiş tarzları, söylediklerinin önüne geçmektedir. Bu da asla sonu gelmeyen tartışmalara sebep verir. SJW, bu yüzden özellikle internet ortamında hakaret ve küçümsemek amacıyla kullanılmaktadır. Herhangi bir azınlık hakkı için konuşan birinin duyar kasmak için konuştuğu iddia edilir. Bu iddia haklı durumlarla da dalga geçilmesine neden olmaktadır. Duyar kasmak ve duyar kasanla dalga geçmek yerine sorunlara odaklanmak daha mantıklı olacaktır.
0 Yorum