Tez; bir konu hakkında yapılan araştırmaların ve sonuçların özetlendiği, örneklerin verildiği akademik yazıdır. Yüksek lisans ve doktora eğitimi sürecinde yazılması beklenir. Bazı lisans bölümlerinde de bitirme şartı olarak tez yazmak zorunludur. Tez yazma süreci, uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Alanda aydınlatılmamış bir konu belirleyip bilimsel yöntemlerle açıklığa kavuşturmalısınız.
İlgi alanınız olmayan bir konu hakkında çalışmak tez yazma sürecini zorlaştıracaktır. Belirlenen önermeyi yazmak için örneklendirmek, kaynak taraması ve danışmanla işbirliği yapmak şarttır. Yayınlanan teziniz akademi ve bölüm arşivinde sizin adınıza yer alacaktır. Bu yüzden özveriyle gösterilen verilen emek oldukça önemlidir. Akademik kariyerinizde her zaman karşınıza çıkacak savunmanıza hakim olmanız gerekmektedir.
En zor adım başlamaktır!
Stresli araştırma ve tez yazma sürecini lehinize çevirmek sizin elinizde. Tez yazarken dikkate alınması gereken hususlar ve verimliliği arttırmak için yapılması gereken bazı noktalar:
- Aşina olduğunuz bir konu seçin. Tamamen farklı bir alanda konu seçmek araştırma sürecinizi ve tezinizi yazmayı çok daha zor bir hale sokacaktır.
- Tez yazmak için yeterli kaynak olmaması size bir engeldir. Yeterli kaynak bularak konunuzu belirleyin.
- Konunuzla alakalı yazılan diğer makaleleri okuyun.
- Literatür taraması yaparken Google Scholar, academia.edu, Researchgate, Ulusal Tez Merkezi ve kütüphane kaynaklarını kullanın.
- Danışman hocanızın tez yazacağınız konuyla alakasını araştırarak onunla çalışmaya başlayın. Onunla ters düşmeyin ve aranızdaki hiyerarşiyi koruyun.
- Planlayın. Taslak oluşturduktan ve kaynak taramasını düzenli hale soktuktan sonra işiniz kolaylaşacaktır.
- Ertelemeyin. Tez yazmanıza daha çok var diye rehavete kapılmayın. Zaman hızla geçecek ve birikim yapmazsanız eninde sonunda sıkışacaksınız.
- Kafanızı sürekli tezle meşgul etmek depresyona sebep olabilir. Sizi rahatlatan aktiviteler yapın. Hobiler edinin.
- Dil bilgisi ve noktalama kurallarına dikkat edin. Danışmanınıza dahi sunmadan yazınızı defalarca kontrol edin.
- Araştırmalarınızı ve aklınıza gelenleri yazacağınız bir not defteri edinin.
- YÖK'ün yayınladığı Yasal Uyarı ve kılavuzlar dikkate alınmalıdır.
0 Yorum