Dünya dışında birçok uzay cismi vardır. Bunların yanında birçok gezegen de bulunur. Bu uzay cisimleri birçok önden dünyayı etkileme özelliğine sahiptir. Bu etki ile birçok oluşum yaratabilmektedirler. Bu gök cisimleri meteorlar yani gök taşları olarak adlandırılır. Peki gök taşı çukuru nasıl oluşur?
Gök taşı nasıl düşer?
Gök taşları uzayda kendi etrafında dönerken dünyanın yörüngesine girer. Atmosferde hareket eden gök taşları saniye itibari ile 72 km yol kat ederler. Bu gök taşları çok fazla hareket sonucu aşınma yaparak erime sonucu gökyüzüne inerler. Bu ani ve hızlı iniş sonucu dünya üzerinde çok büyük bir hasar oluştururlar. Atmosferde çok fazla gök taşı olmasına rağmen dünyaya inen gök taşı sayısı yarısı kadar bile değildir.
Gök taşlarının yapısı nasıldır?
Gök taşlarının genellikle moleküler bir yapısı vardır. Kimyasal bir yapı oluşturmaktadırlar. Bu moleküler yapılar 3 gruba ayrılır: Yapısında taşsı ve demir olan gök taşları: silisyum, karbon, demir, oksijen, magnezyum ve alüminyum taşırlar. Yapısında sadece demir olan meteorlar: germanyum, galyum, nikel ve iridyum içerirler. Ayrıca yapısında olivin adı verilen madde vardır ve çok fazla metal içerirler.
Gök taşlarının düştükleri yerler!
Dünyanın oluşumundan beri çok fazla gök taşı düşmüştür. Gök taşlarının düşmesi sonucu oluşan boşluklara krater adı verilir. Bu boşluklar oldukça büyük ve derin olabileceği gibi küçük ve ince de olabilir. Derinliği de boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Gök taşları dünyaya düştüğü gibi ay üzerinde de kraterler oluşturmuştur. Bu kraterler üzerine astronomi dalı içeriği olarak birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalarda ay üzerinde oluşan kraterlerin çok eski oldukları gözlemlenmiştir. Ay'da krater olduğu gibi Mars'ta da birçok krater bulunmaktadır.
Gök taşlarının özellikleri:
- Belli bir şekilleri bulunmaz.
- Düzensiz bir yapıya sahiptir.
- Birçok kişinin yanlış bildiğinin aksine asla yuvarlak bir yapıya sahip değillerdir.
- Keskin köşeleri bulunmamaktadır.
Eğer bir taş bulduysanız ve bunun gök taşı olduğunu düşünüyorsanız bu taştan bir numune alarak incelemeye gönderebilirsiniz. Ayrıca internet de gök taşı solüsyonları bulunmaktadır. Bu da elinizde ki taşın gök taşı mı olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.
0 Yorum