Sosyal medya uygulamaları son birkaç yılda günlük hayatın vazgeçilmezi haline geldi. Bu uygulamalar arasında özellikle de Instagram, milyonlarca kullanıcısı ile popülerlikte zirveye oynuyor. Geçtiğimiz hafta teknoloji dünyasında telefonları bozan bir Instagram hikâyesi gündeme geldi. Peki, olayın aslı ne? Detaylar haberde…
Olaylar "pgtalal" adlı Instagram hesabına giren birkaç kişinin tepkisiyle başladı. İnsanlar, profilde bulunan "Öne Çıkanlar" bölümündeki ilk hikâyeyi açtıklarında telefonları donuyor, ekran ve butonlar çalışmaz hale geliyordu. Cihazlarını kapatmaktan başka yapacakları bir şey kalmıyordu.
Hikâyenin ismi kısmında Arapça bir yazı var. Çevirdiğimiz zaman bu yazı "Güzel Şey Geçtim" anlamına geliyor.
Olayın aslı ne?
Ünlü İngiliz YouTuber Arun Maini, Arizona Devlet Üniversitesinde çalışan Ananay isimli bir siber güvenlik araştırmacısıyla irtibata geçerek bu hikâyenin sırrını açığa çıkarmış. Olay basitçe şöyle:
Talal'ın paylaştığı bu hikâye, Instagram’ın hikâye çıkartmaları arasında bulunan bir test ve bir sayaç içeriyor. Normalde bu öğeler hikâyeye eklendiklerinde onların belirli bir boyutu oluyor. Çıkartmanın hem eni hem de uzunluğu 1 ile 0 arasında bir değer alıyor. Fakat Arun ve Ananay, Talal'ın hikâyesindeki çıkartmaların boyutunun 8 haneli bir sayı olduğunu görüyor. Talal bu boyutlardaki çıkartmaları ekleyebilmek için HTTP Proxy'i kullanmış. Yani bu çıkartmalar hikâyeye eklendikten sonra Talal onları Proxy yardımıyla boyutlandırıp Instagram’a ileterek paylaşmış. Aslında bu hikâye her açıldığında önce Proxy'e gidiyor ve boyutlanıyor, sonra bizim ekranlarımıza geliyor.
Olayın aslı da işte bu rakamlarda! Instagram’da çıkartmaların boyutu ile ilgili bir limitasyon bulunmuyor. Fakat mobil cihazlarımız belirli bir boyutlu bilgiyi işleyebiliyor. Bu boyut cihazın işletim sistemi ve RAM miktarından aslı olarak değişiyor. Android işletim sistemi böyle devasa boyuttaki bilgileri işleyebiliyorken IOS sınıfta kalıyor. Bu yüzden hikâye Android telefonlarda sorunsuz çalışırken IOS cihazlarda soruna neden oluyor. Yalnızca belirtmek isteriz ki Android cihazların RAM miktarının da burada büyük bir etkisi var. Büyük hacimli RAM belleğine sahip amiral gemisi telefonlar bu olaylı hikâyeyi sorunsuz açarken orta segment cihazlar biraz kasarak, alt segment telefonlar ise epey bir zorlanarak bu hikâyeyi açıp renderlayabiliyor.
Peki, Talal kim ve neden böyle bir şey yaptı?
Markalar, uygulamalarındaki bugları ve sorunları bulanları sürekli olarak ödüllendiriyor. Fakat Talal bunu para için yapmamış. Arun, Talal ile irtibata geçmeyi başarmış ve görünen o ki Talal 14 yaşında bir tam yığın geliştirici ve bu alanda kendini 11 yaşından beri geliştirmeye devam ediyor. Mesajlardan anladığımız kadarıyla Talal pandemide sıkılmış, eğlence için Instagram hataları kodlamaya başlamış. Bu hikâyenin nasıl çalıştığını da yukarıda anlattığımız gibi belirtmiş.
Talal şu an hesabına yeni bir öne çıkan hikâye de eklemiş. Bu hikâyede ise o, yine Proxy kullanarak telefonların işleyemediği rastgele bir karakter dizilimini hikâyeye eklemiş. Bu hikâyeyi açtığınız zaman ise Instagram otomatik olarak kapanıyor.
0 Yorum