Labada, karabuğdaygiller familyasından kuzukulağı otuyla akraba olan bitkidir. Yöresel olarak develik, efelik veya labada olarak isimlendirilir. Sulak alanlarda özellikle dere kenarlarında yetişen çok senelik bir bitkidir. Labada yaprakları ıspanağı andırmaktadır. Yaprak, kök ve tohumlarından yemekler yapılabilmektedir. İşte labada yemeği tarifi!
Labada otunun faydaları nelerdir?
Labada otu kanı temizler. Bağırsakları düzenler. İştah açıcı etkisinin yanında bağırsak hastalıklarına da iyi geldiği bilinir.
Labada sarması yemek tarifi!
Labada, taze yaprakları çiğ olarak tüketildiği gibi kurutulmuş veya taze yapraklarından çay da yapılmaktadır. Ayrıca farklı yörelere ait sarması veya kavurması da yapılmaktadır.
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ (Tercihen zeytinyağı)
- 5 adet taze soğan
- 3 yemek kaşığı domates salçası veya domates püresi
- Yarım kilo kısırlık bulgur
- Karabiber
- Tuz
- Maydanoz
Kısırlık bulgur bir kaba koyularak üstünü geçecek kadar kaynar su ile haşlanır. Bulgur suyunu çektiğinde domates salçası veya domates püresi, ince doğanmış maydanoz, taze soğan, karabiber, tuz ve yağ ilave edilerek kaşık yardımıyla karıştırılır. Labada yaprakları, yıkandıktan sonra damarları bıçak yardımıyla çıkarılarak 2 veya 3'e bölünür. Büyük bir tencerede su kaynatılır.
Labadaların arka ve ön yüzleri kaynayan suya daldırılarak hemen çıkartılır. Labada yapraklarının parlak kısmının dışarıda kalmasına dikkat edilerek harçtan bir tatlı kaşığı koyulur ve sarma şeklinde sarılır. Sarılmış olan sarmalar tencereye dizilir. Üzerine salçalı su, sıvı yağ ve tuz serpilerek 10-15 dakika pişirilir. Tercihe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ile ılındıktan sonra servis edilir.
Labada yemeği nasıl pişirilir?
Malzemeler:
- 1 orta boy kuru soğan
- Yarım çağ bardağı sıvı yağ (Tercihen zeytinyağı)
- 5-6 adet orta boy domates
- 2-3 diş sarımsak
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 demet taze labada
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
Soğanlar yemeklik doğranarak sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine kuşbaşı doğranmış domatesler eklenir. Sarımsak, tuz, karabiber ve pul biber eklenerek domateslerin pişmesi beklenir. Doğranmış labadalar ve haşlanmış nohut üzerine eklenerek 3-4 dakika kadar daha pişirilerek altı kapatılır. Tercihe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ile ılındıktan sonra servis edilir.
0 Yorum