Genel olarak kol, el, bacak ve ayaklarda ortaya çıkan ve en kısa tabiriyle sıvı birikmesi nedeniyle şişkinlik oluşması ödem olarak isimlendirilmektedir. Ortaya çıkma nedeni pek çok sebebe bağlanabileceği gibi toplumda oldukça yaygın bir biçimde görülebilmektedir. Hücreler arasında çeşitli nedenlerden ötürü fazla sıvının birikmesi ile bölgesel olarak şişkinlik ve şişkinliğini yanı sıra bu bölgede aşırı ısınma görülebilir.
İnce kan damarları ile dokulara geçen ve bu nedenle dolaşım sistemine katılmayan su, kişinin ayak, el ve pek çok bölgesinde rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Bu rahatsızlığı yaşayanların gündelik hayatları sekteye uğrayabilir. Vücudun tek bir bölgesinde ödem olabileceği gibi tüm bölgeleri de kapsayabilir. Vücudun bir tepkimesi olabileceği gibi ödem, dönemsel olarak da görülebilir.
Ödemi arttıran sebepler nelerdir?
Sağlıklı kişilerde ödem oluşma olasılığı yok denilecek kadar azdır. Ancak bazı durumlar ödem oluşmasını tetikleyici durumlar olarak ortaya çıkabilir. Tek başına bir rahatsızlığını belirtisi olarak sayılmasalar bile vücutta oluşan ödemler sürekli olarak tekrarlıyorsa dikkate alınmalıdır. Ödemi arttıran sebepler arasında şunlar bulunabilir:
- Hormonlarda oluşan değişiklikler,
- Yetersiz sıvı tüketimi,
- Uzun süre aynı pozisyonda kalmak,
- Aşırı tuzlu gıdalar tüketmek,
- Hamilelik,
- Tansiyon ilaçları,
- İltihap için kullanılan ilaçlar.
Bazı hastalıkların da ödeme sebep olduğu bilinmelidir. Bu hastalıklar:
- Kalp yetmezliği,
- Siroz,
- Lenfatik sistemlerin hastalıkları,
- Kronik böbrek rahatsızlıkları,
- Kanser.
Ciddi boyutları olan bu rahatsızlıkların vücutta ödem oluşturmada da büyük etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden sık sık ödem sorunları ile karşılaşıyorsanız altta yatan sebepleri mutlaka araştırılmalıdır.
Ödem atmak için küçük tavsiyeler!
Ödem bazen aniden gelişebilmektedir. Kimi ödem türleri bazı alışkanlıklara bağlı olarak gelişebilir. Ödem belirtileri arasında en yaygın olan gösterge ise şişkinliktir. Cilt yüzeyinde hassasiyet ve parlama da ödem belirtileri arasında yer almaktadır. Karın bölgesinde ödem oluşması ile göğüs kafesinde daralma hissi yaşanabilir. Nefes alıp vermede zorluk çekilmesi de karında oluşan ödem ile yakından alakalı olabilmektedir.
Ödemin vücuttan atılmasında en etkili yöntem beslenmeye dikkat etmektir. Egzersiz yapmak da ödemin vücuttan atılmasında önemli bir role sahiptir. Vücuttan ödem atmak genel bir iyilik haline ulaşmakta büyük bir yer tutar. Yeterli miktarlarda su içmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Vücuttaki ödemin atılmasında da suyun önemli bir yer tuttuğu unutulmamalıdır.
Tüketilmiş olunan besinlerdeki tuz miktarlarının dengelenmesi ödem oluşumu önleyeceği gibi oluşmuş ödemin atılmasında da rol oynamaktadır. Hazır gıdalardan uzak durmak ve uyku düzenini korumak da ödem sorunu yaşayanlar için yapılan tavsiyeler arasında yer almaktadır. Uykusuz kalan vücut bu olaya bir tepki olarak ödem oluşturabilmektedir. İnsan vücudu bazı zamanlarda psikolojik olaylara da ödem ile karşılık verebilmektedir. Kişilerin bulundukları ruh halleri vücutta ödem oluşmasına sebep olabileceği gibi iyi bir ruh haline geçiş yapmak hali hazırda var olan ödemin atılmasına katkı sağlayabilir.
0 Yorum