Stres, çağımızın vebası olarak adlandırılmaktadır. Stres; bedensel ve ruhsal bir çok hastalığı ve bağımlılığı beraberinde getiren kaygı, korku ve endişe halidir. Ancak stres yönetilebilir ve etkileri en aza indirgenebilir. Aşırı stresle başa çıkmak ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla durumu değiştirme ya da duruma verilen tepkileri değiştirmeye “stres yönetimi” denir. Etkili bir stres yönetimi için öncelikle stresi bilmek ve kabul etmek gerekir. Stres yönetimi öğrenilebilir bir yaşamsal tekniktir; korkuları, kaygıları en aza indirir ve yok eder. Stres zihinsel, bedensel ve sosyal belirtiler içerir. Halsizlik, uyuşukluk, iştahsızlık, uykusuzluk, huzursuzluk, panik hissi, alkol, sigara bağımlılığı olarak kendini göstermeye başlar. Gündelik hayatın akışını bozan bu durumdan kurtulmanın yolu stres yönetimini bilmekten geçer.
Stresinizi sınıflandırın!
İşe stresinizin kaynağını belirleyip bu kaynakları sınıflandırmakla başlayın. Örneğin stres kaynaklarınızı değiştirebilecek stresler ve değiştirilemeyecek stresler olarak iki gruba ayırın.
Değiştirilebilecek kaynaklar için eylem planınızı hazırlayın: Üzerinde değişiklik yapabileceğiniz veya ortadan kaldırabileceğiniz kaynaklar için nasıl bir yol haritası izleyeceğinizi belirleyin. Bunu yaparken kısa - orta - uzun vadeli bir plan hazırlayabilirsiniz. Küçük küçük adımlarla başlamanın bile bir başlangıç olduğunu ve sizi sonuca ulaştıracağını unutmayın. Ayrıca bu planı yazarak veya çizerek yapmak harekete geçmeniz için sizi motive edecektir.
Değiştirilemeyen stres kaynakları söz konusu olduğunda pek çok araştırma; açık havada tempolu yürüyüş, yoga, meditasyon gibi fiziksel aktivitelerin stresle mücadeledeki etkisinden bahsediyor. Ancak hoşlanmadan ve zorla yapacağınız her şey sizi daha fazla strese sokacağından kendinize uygun olan fiziksel aktiviteyi keşfedin. Yüzme, bisiklet, pilates ya da tenis gibi mutlaka hoşlanacağınız bir faaliyette bulunun. Aynı zamanda uykusuzluk da fiziksel ve ruhsal düzeyde sıkıntılar yaratır, beden ve zihin dinlenemez. Ayrıca sadece uykuda salgılanan hormonlarda salgılama eksikliği görülür ve böylelikle endişe ve kaygılar meydana gelebilir. Bu nedenle uyku düzeniniz üzerinde çalışmak ve insomnia ve benzeri uyku problemleri yaşıyorsanız öncelikle bunların üzerine gitmek stres yönetimi için oldukça yararlı olacaktır.
Sonuçlarınızı değerlendirin!
Eylem planında, sonuçların değerlendirileceği zamanı belirlemek çok önemlidir. Uygulamaya çalıştığımız çözüm yollarının, iyi işleyip işlemediğini kontrol etmek iyi olur. O tarihe kadar sorun ortadan kalkmamış olabilir, asla da yok olmayabilir. Ancak sorun üzerinde çalışmaya başladığımızdan bu yana, yaşadığımız sıkıntıda bir değişme olup olmadığına bakabiliriz. Aşağıdaki sorulara yanıt arayarak geldiğimiz noktayı değerlendirebiliriz:
-Eskiye göre kıyaslandığında bu sorun şu sıralarda zamanımızın, enerjimizin, dikkatimizin ne kadarını alıyor?
-Son zamanlarda durumumuzdan daha mı hoşnutuz?
-Gerginliğimiz biraz olsun azaldı mı?
Bu üç sorunun ikisine yanıtımız “evet” ise yöntemimiz işliyor demektir, devam edebiliriz. Yanıtlarımızın ikisi “hayır” ise oluşturduğumuz eylem planındaki seçeneklerimize yeniden göz atıp hala elimizde var olanlardan yenilerini deneyebiliriz. Ya da geriye dönüp başa çıkmaya çalıştığımız stresin ana kaynağını doğru belirleyip belirlemediğimize bakabiliriz.
0 Yorum