Bugün pek çok hastalığın ilk nedeni sağlıklı beslenmemektir. Sağlıklı bir vücut için doğru beslenmek şarttır. İyi ve doğru besinleri tüketmemiz ruh sağlığımızı korumak için de çok önemlidir. Bu konu ile ilgili bir düşünür “Ne yersen ona dönüşürsün,” demiştir. Kötü bir beslenme ile dinamik bir hayat sürmek ise neredeyse imkansızdır. Buna paralel olarak dinç ve aktif olmamız ve kendimizi iyi hissetmemiz de mümkün olmaz. İyi beslenmeyen, zaman içerisinde bozulan dengemiz geri döndürülemez fiziksel hasarlara sebep olur. Bu yazımızda sağlıklı diyetin özelliklerinden bahsettik.
Sağlıklı beslenmek için neler yapmak gerekir?
Öncelikle sağlıklı beslenmenin hayatımızın bir parçası olduğunu kabul etmek gerekir. Bazı süreler forma girebilmek için kısa süreli diyetler yapsak da ulaştığımız kiloyu korumak için aslında yine sağlıklı beslenmeye ihtiyacımız vardır. İyi beslenmek hayatımızın belli bir süreci için geçerli olan bir durum olmamalıdır.
-
1 Sağlıklı beslenme yaşam tarzınız olmalı!
Türkçeye İngilizceden geçen “diyet” aslında “diet” yani beslenme düzeni anlamına gelmektedir. O kültüre göre diyet herhangi bir beslenme düzenidir. Bizde ise diyet ironik bir şekilde ödenen bedel anlamına geliyor. Ancak son yıllarda artan bilincimiz sayesinde sağlıklı beslenmenin yaşam tarzı olacağı konusunda karar kıldık. Artık pilava ekmek banmaya son veriyoruz!
Sağlıklı beslenmek için öncelikle vücudumuzun o an hangi besine daha çok ihtiyacı olduğunu bilmeliyiz. Ayrıca besinlerin içeriğini bilmek, sağlıklı beslenmenin temel şartları arasında geliyor.
-
2 Porsiyonlarınızı doğru belirleyin!
İyi bir beslenme düzeninde porsiyon büyüklüğü de oldukça önemlidir. Bugün hepimizin yemekten kaçındığı tatlıları küçük porsiyonlarla ve belli periyotlarda yemek aslında o kadar da zararlı değildir. Aynı zamanda çok faydalı olan bir besini gereğinden fazla tüketmek kötü bir sonuç doğurabilir. Bunun için sağlıklı ve dengeli beslenmek adına doğru porsiyonlarla beslenmek daima iyidir. Doğru porsiyon size şişkin bir tokluk vermeyen ancak açlık da hissettirmeyecek dolulukta bir porsiyondur. Küçük tabaklarda yemek yemeniz bu bağlamda işinizi kolaylaştırabilir. Midenizden önce gözünüz aza alışırsa forma girmeniz çok daha kolay olur.
-
3 Yavaş yiyin!
Hepimiz doyma sinyalinin mideye geç gittiğini duymuşuzdur. Yani yavaş yavaş yemek yerseniz küçük bir porsiyonu bitirene kadar doyarsınız. Bu yüzden aslında kültürümüzün önemli bir parçası var: Çorba. Yemeğin başında yediğimiz bir kase çorba hem midemizi doldurur hem de ana yemekten önce doygunluk hissimizi arttırır. Ayrıca çok çiğnemeniz de mide ve bağırsak sağlığınız için çok faydalıdır.
-
4 Aralıklı Beslenin!
Bugün pek çok insan aralıklı oruç diyeti uygulamaktadır. Bu demek oluyor ki sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi çayı ve akşam yemeği dışında yemek yok. Bu öğünler dışında sadece su içilebiliyor. Tercihen akşam 7.30 gibi başlayan diyet, sabah 7.30 gibi kahvaltı öğünü ile sona eriyor. Vücut aç kaldığı süreçte dengeye geliyor ve hücre yenilenmesi hızı artıyor. Kilo kontrolü için oldukça etkili bir yöntem olan aralıklı oruç diyetini uygulamak istiyorsanız ama kronik bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışın.
0 Yorum