Saç, insanlar için büyük bir önem taşır. Her insanda saç yapısı yumuşak, sert, düz, kıvırcık, dalgalı, uzun, kısa vb. şeklinde değişmektedir. Saç, biyolojik öneminin yanında günlük hayatta da aksesuar görevi görür. İnsanın fiziksel yaşantısında bu kadar önem taşıyan saçın nasıl oluştuğuna hep birlikte bakalım. Saçlar nasıl oluşuyor?
Saç nasıl oluşuyor?
Saçın vücuttaki asıl görevi, başı dışardan gelebilecek zararlı şeylere karşı korumaktır. Saçın temel bileşeni proteinden oluşan keratindir. Keratin suda çözünmeyen bir yapıya sahip olduğundan dışardan gelen herhangi yabancı bir maddenin içeri girmesini engeller.
Saçın oluşma evreleri nelerdir?
Saçlar oluşurken embriyonik dönemden yetişkinliğe kadar evrelerden geçer:
Büyüme (anagen) evresi: Saçın büyüme evresi kişiden kişiye değişir. Bu evrenin aldığı süre ile saç uzaması doğru orantılıdır. İnsanlarda saç uzunluğunun değişmesinin nedeni de bu evrenin herkeste aynı uzunlukta olmamasıdır.
Dinlenme (katagen) evresi: Bu evrede saç kısa bir dinlenme sürecine girer ve herhangi bir değişikliğe uğramaz.
Talojen evresi: Yıpranmış, ölü saçların atıldığı yeni bu evre yeni ve sağlıklı saçların oluşması için zemin oluşturan dönemdir. Günlük saç dökülmesinin nedeni bu evredir.
Saç rengi nasıl oluşur?
Saç rengi kişiden kişiye değişmektedir. Saç renginin oluşmasında melanin pigmenti etkilidir. Saç rengi siyah ve kahverengi olan insanlarda eumelanin, sarı ve kızıl olanlarda ise feomelanin pigmenti aktiftir. Yaş ilerledikçe bu pigmentler etkinliğini kaybeder ve saçlar beyazlamaya başlar.
Saç rengi konusunda kadın ve erkeklerin hassasiyetleri farklıdır. Kadınlar saç renklerini değiştirmeyi erkelere oranla daha sık tercih eder. Bunun için boyalar ve kimyasal maddeler kullanılır.
Saç dökülmesinin nedeni nedir?
Saç dökülmesinin nedeni genetik faktörler veya çevresel faktörler olabilir. Genetik sorunların ne yazık ki çözümü çok zordur. Fakat çevresel nedenlerle oluşan dökülme geçicidir, tedavi edilebilir.
Testosteron hormonun etkisiyle genetik dökülme erkek bireylerde daha sık görülür ve kellik çoğunlukla genetiktir. Demir eksikliği, beslenme yetersizliği gibi faktörler de saç dökülmesine neden olan diğer çevresel faktörlerdir.
Kadın bireylerde de saç dökülmesinde çevresel faktörler büyük önem taşır. Hamilelik dönemleri ve menopoz gibi hormonal değişikliklerin olduğu dönemlerde ise daha sık dökülme görülebilir. Bazen de kullanılan kimyasal maddeler saça ciddi oranda zarar verir ve dökülmeye neden olabilir.
0 Yorum