Görünmezin görünür olduğu yeni bir birleşik algıya girmenizi sağlayacak ruh ve beden ilişkilerindeki denge, sağlıklı bir ruhsal yapının en önemli etkenlerindendir. İnsanın bedeni, aklı ve ruhu dengelediğinde kolektif bilinç sayesinde oluşturulan eylemlere ve rehberlik akımlarına uygun olarak hareket etmeye başlar.
Beden ve ruhun birleşmesi ve dengelenmesi halinde kişiler dikkatlerini dışa doğru yöneltecekleri için yaşamı; serbest, akan bir enerji olarak deneyimlemeye başlarlar. Kimi insanlarda ve kimi durumlarda beden, ruhsal durumların ve sorunların ifade edilme yolu olarak karşımıza çıkar. Bu olayı en iyi açıklayacak örnek olarak maskeli depresyon kullanılabilir. Bu depresyon türünde kişi depresyona girmeden bir takım fiziksel rahatsızlar duymaya başlar. Bu rahatsızlıklar, kişinin depresyonunun gizlenmesine ve asıl olanın fiziksel sıkıntılar olduğunu bizlere yansıtmaya çalışır.
Bedenin iyi olması ruhun iyilik haline bağlıdır!
Psikolojinin çalışma alanlarının genişlemesi, body mind dualism adı verilen ruh beden ilişkisinin daha detaylı araştırılmasının sebepleri arasında yer almaktadır. Bedensel rahatsızlıklara psikolojik boyutlardan bakmayı amaç edinmiş bu öğreti kişiyi, ruh ve beden olarak bir bütün halinde ele alır. Bedensel rahatsızlıklarda özellikle kronikleşmiş ve tıbbın açıklayamadığı pek çok hastalıkta ruhsal nedenlerin var olduğunu savunan bu öğreti, ruhun ve bedenin birlikte bir iyilik halinin olması gerektiğini savunur.
Burada unutulmaması gereken bir olgu vardır. Beden nereye akarsa ruh da oraya akar. Ağrılar, içerisinde hem organik hem de psikolojik olguları barındıran can sıkıcı bir deneyim olarak tanımlanabilmektedir. Ağrı nedeniyle fiziksel bir takım uyaranlar almaya başlayan vücut, fizyolojik olarak bazı değişimler sergilemeye başlayacaktır. Fizyolojik aktarımların yanı sıra psikolojik aktarımların da gerçekleşmeye başladığı ağrı durumlarında ruh da tepkimeye girmektedir. Ağrı durumlarında kişinin vermiş olduğu yüz ifadesi bile değişkenlik göstermektedir.
Tıbbın açıklayamadığı durumlarda psikoloji devreye girmektedir!
Sebebi açıklanamayan ve tıbbı olarak teşhis konulamayan hastalıklarda psikolojik faktörlerin araştırılması, hastalığın tedavisi açısından büyük önem kazanmaktadır. Kişiler yaşadıkları fizyolojik ağırların sebeplerini psikolojileri ile ilişkilendirildiğinde bu yönde bir tedaviye başlanması, kişinin fiziksel olarak iyilik haline ulaşmasında büyük önem taşımaktadır.
Kişiler, ruh ve beden dengelerini oluşturmak adına çeşitli aktivitelerden de yararlanabilirler. Bugün tıp dünyasının da kabul etmiş olduğu olgular arasında yer alan meditasyon ve yoga kişilerin ruh hallerinin iyiye yönelmesinde önemli etkiye sahiptirler.
Kişinin kendisi için özel zamanlar ayırması ve ruhsal yönden kendini iyi hissettirecek aktiviteler ile ilgilenmesi fiziksel rahatsızlıklarından arınmasına vesile olabileceği gibi daha dingin bir ruh haline kavuşmasını da sağlayacaktır. Kişiler, yapılan fiziksel muayene ve tedavilere ek olarak psikolojik dengeleme yöntemlerini de kullanmalarına rağmen olması gereken iyilik haline gelmekte zorluk yaşıyorlarsa mutlaka alanında uzman bir kişiden yardım almalıdırlar. Uzman görüşleri ile yapılacak olan uygulamalar kişinin daha iyi ve dengelenmiş ruh haline gelmesini sağlayacaktır.
0 Yorum