Her birey için en önemli faktörlerden biri olan özgüven, hayat boyunca verdiğimiz mücadele içerisinde oldukça önemli bir alana sahiptir. Ayrıca, hayatta ciddi sorunlarla baş edebilmek adına psikoloji bilimiyle oldukça iç içe bir kavramdır. Peki özgüven nasıl kazanılır?
Özgüven eksikliği neden olur?
- Anne - babaların bilinçsiz bir şekilde çocuklarına karşı tutum ve davranışları
- Sürekli ödül ve ceza sistemi ile geçen bir çocukluk
- Ailede maddi sıkıntı çekilmesi
Bireylerin yukarıda yazan maddelere benzer nedenler ile çocukluk dönemlerinde kişisel gelişim süreçlerini etkileyen unsurlardan kaynaklı özgüven eksikliği yaşadıkları görülmektedir.
Özgüven eksikliği belirtileri nelerdir?
Özgüven eksikliği her bireyde farklı belirtiler göstermektedir. Kişilerin çocukluk dönemi haricinde de utangaç olması, hayata ve çevresindekilere bireylere karşı suçluluk duyması, kendini çevresindeki bireylerden daha başarısız, değersiz ve yeteneksiz hissetmesi, topluluk karşısında konuşmaktan kaçınması, asosyal olması, yeni bir ortama girmekten kaçınması ve yeni insanlarla tanışmaktan çekinmesi gibi özellikler bireyin özgüven eksikliğine ait belirtilerdendir. Ayrıca, son yıllarda yapılan araştırmalara göre, toplumdaki bireylerin lüks markalara olan bağlılıkların da özgüven eksikliğiyle ilgili olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmaya göre lüks marka tüketicilerinin toplumda kendilerini değerli gösterebilmek ve toplumdaki bireyler tarafından kabul görülebilmek adına marka bağlılığı oluşturdukları görülmektedir.
Psikolojik özgüven nasıl kazanılır?
Psikolojik özgüven eksikliği bireylerin hayatlarını olumsuz yönde etkilerken, yaşam standartlarını düşüren ve tüm hayatlarını olumsuz etkileyen bir durumdur. Ancak özgüven de diğer bütün davranışlar gibi sonradan öğrenilen bir duygudur. Kişilerin kendine olan inanç ve sevgi duyusu arttıkça toplumdaki özgüvenli bireylerin sayısı da bir o kadar artış gösterecektir. Bireyler, özgüven eksikliği altındaki sorunun özünde kendini sevmekle ilgili olduğunu unutmamalıdır.
Kişinin kendisiyle barışık olması özgüven tanımına dahil edilebilir. Her bireyin kapasitesinde değişim ve dönüşüm saklıdır. Bilinç dışını değiştirmenin yolları da vardır. Düzenli spor yaparak ve nefes egzersizleriyle vücutta düzenli olarak mutluluk hormonu salgılanır ve bireyin sosyal hayatta daha özgüvenli olmasını sağlar. Hayatta bazı anlarda risk almak gerekebilir. Dolayısıyla hata yapmaktan korkmadan, hayatta emin adımlarla ilerlemek gerekmektedir.
0 Yorum