Mitomani, psikiyatri bilim dalında kişinin yalan söylemeyi alışkanlık haline getirdiği rahatsızlığa verilen addır. İlk olarak 1891 yılında Alman Doktor Anton Delbrueck tarafından literatüre tanımlanmış olup üzerinde çok fazla klinik çalışma yapılmamıştır. Mitomani rahatsızlığı, çoğunlukla genç yaşlarda cinsel, ruhsal veya fiziksel istismara uğramış, çoklu kişilik bozukluğu olan veya erken yaşlarda kişinin anne ve babasının yalan söylediğini gören çocuklarda sıkça görülmektedir.
Sonradan gelişen bir rahatsızlık türü olduğu için hastalık bir sonraki nesillere aktarılmaz. Mitomani yani yalan söyleme alışkanlığı rahatsızlığının belirtileri kişide çoğunlukla şu şekilde görülebilir:
- Kişinin başından geçeni anlattığı hikâye veya anlatı oldukça abartılı ve gerçek olmayacak kadar dramatiktir,
- Kişi, anlattığı hikâyeyi senarist uzmanlığında kurgular,
- Kişinin anlattığı hikâye oldukça ikna edicidir.
- Kişi, anlattığı hikâyenin gerçek olduğuna kendini inandırır ve buna uygun olarak yaşamını devam ettirir.
- Kişi, yalanlarını devam ettirmek için sürekli yeni yalanlar söyler bu tekrar eder.
- Kişi, yalan söyleyerek kendisini olduğundan çok daha farklı bir karaktere sokabilir.
- Sözel zekâsı oldukça gelişmiştir.
- Söylediklerinde utanma veya sıkılma durumu gözlemlenmez.
- Hastalarda benlik duygusu öyle gelişmiştir ki intihar gözlenmez.
- Kişi genellikle söylediği yalanların farkında olmadan bunu gerçekleştirir.
Tanı ve tedavi nasıl gerçekleştirilir?
Psikiyatri literatüründe çoğunlukla konfabulasyon hastalığı ile karıştırılan mitomani rahatsızlığı tedavi edilmezse çoklu kişilik bozukluğu başta olmak üzere birçok ruhsal rahatsızlığa yol açabilir. Konfabulasyon rahatsızlığı; gerçeği olduğu gibi anlatmama, çarpık bilgiler verme, anıları yanlış yorumlama hastalığıdır. Mitomaniden farkı beyin travması veya ön beyin damarlarının yırtılması sonucu ortaya çıkan organik temelli bir rahatsızlıktır.
Mitomani hastalığının tedavisi için kişi önce hastalığını kabul etmelidir ki en iyi sonucu elde edebilsin. Eğer kişi hastalığını kabul etmezse iyileşme şansı oldukça düşüktür. Hasta, konuşma terapisinde yalan söylediğinde süreç çıkılmaz hale gelebilir. Bu nedenle seçilecek olan terapistin bu konuda uzman olması çok önemlidir. Literatürde Mitomani tedavisi için iletişim ve kimyasal ilaçların yanı sıra bilişsel tedavinin de olumlu sonuçlar verdiği not edilmiştir.
Terapist eşliğinde gerçekleştirilen seanslarda amaç, hastanın içinde bulunduğu durumun yarattığı düşük öz saygı ve kendine olan güvenin düşüklüğünün kökenini bulmaktır. Terapi grup olarak veya yalnızca hasta ile yapılabilir. Grup halinde yapılan seanslar oldukça iyi sonuçlar vermektedir, kişi kendisinin yalnız olmadığı bilir ve iyileşmek için çaba gösterir.
Teşhisi oldukça güç olan mitomaninin toplumda görülme oranı 1.000 kişide 1'dir. Bu durumun cinsiyet ile direkt bağlantısı yoktur. Gelişme döneminde sıkça rastlanan mitomani, fark edilmezse eğer kişinin yetişkinlik dönemine kadar devam eder. Genellikle hastalık tanısı 20-25 yaş aralığında konulur. Hastalarda gelişen sahte benlik duygusu, esas benliğin üstünde yer alır. Hastalığın tedavisi ciddi bir süre ve sabır gerektirir. Altında yatan sebebe göre iyileşme süresi değişiklik gösterebilir, bu yüzden hastanın konusunda uzman bir terapist ile süreci yönetmesi çok önemlidir.
0 Yorum