Panik atak son zamanlarda pek çok kişide görülen psikolojik hastalıklardan biridir. Panik atak neden olur sorusu da sık görülen bir hastalık olması sebebiyle pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Genellikle ani bir şekilde ortaya çıkarak bireylerin yüksek stres altında hissetmesi ve üzüntü duymasına neden olan panik atak küçük büyük her yaş grubunda görülebilmektedir. Peki, panik atak geçirdiğimizde neler olur?
Panik atak hangi belirtileri verir?
Genellikle aniden ortaya çıkan panik atak belirtileri pek çok kişide benzer bir şekilde seyretmektedir. Kişinin ne yapacağını ve nasıl hissedeceğini bilemeyeceği duruma getiren bu belirtiler zaman içerisinde sık tekrarlarla kendini gösterir. Bu nedenle panik atak belirtileri gören kişiler kendinde meydana gelen olumsuzlukları kısa süre içerisinde hisseder ve alanında uzman bir kişinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Alanında uzman doktorların açıklamalarına göre panik atak belirtileri aşağıdaki şekildedir.
- Yüksek ateş
- Baş dönmesi
- Kalpte meydana gelen çarpıntı
- Sık tuvalete çıkma ihtiyacı
- Vücut genelinde titreme
- Ölümden korkma
- Boğulma hissi
- Sık terleme
- Vücutta uyuşma hissi
- Üşüme
- Sık sık meydana gelen mide bulantısı
- Ağızda meydana gelen kuruluk
- Kulak çınlaması
- Parmaklarda görülen karıncalanma
Panik atak belirtileridir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda panik atağın kontrol altına alınması için alanında uzman doktorlardan yardım almak son derece önemlidir. Aksi bir durumda panik atak şiddeti artacak ve kişinin psikolojisi bozulmaya başlayacaktır.
Panik atak nasıl geçer?
Panik atak hastalığı yaşayan kişiler genellikle panik atak nasıl geçer? Sorusunun cevabını araştırmaktadır. Alanında uzman doktorların açıklamalarına göre panik atak tedavisinde en önemli faktör kişinin durumunu kabul etmesidir. Panik atak sorununu çözmek için kabullenme aşamasından sonra kişi doktorunun tavsiyelerine uymalı ve gerekli uygulamaları gerçekleştirmelidir.
Alanında uzman doktorlar kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekir. Genel olarak antidepresan ilaçlar ile desteklenen bir psikoterapi süreci olarak seyreden panik atak tedavisi uzun süreli bir tedavidir. Ancak hastanın doktora güven durması, söylediklerini uygulaması ve ilaçlarını düzenli olarak kullanması panik atak tedaisi için son derece önemlidir.
Panik atak nasıl önlenir?
Panik atağı önlemek için uygulanabilecek birkaç adım vardır.
- Panik atağın zihninizle ilgili bir durum olduğunu idrak etmelisiniz.
- Bu durumu yalnızca sizin yaşamadığınızı kabullenmelisiniz.
- Panik atak hastalığı yaşayan kişilerle tanışabilirsiniz.
- Panik atağınızı tetikleyen unsurlardan uzak durmalısınız.
- Panik atak geçirdiğiniz yerlerden kaçmamalısınız.
- Panik atak sırasında ya da sonrasında gözlerinizi kapatmamalı ve bir yere odaklanmayı seçmelisiniz.
Panik atak hastalığından bu şekilde korunabilir ve gelen atakları en az hasarla atlatabilirsiniz. Panik atak erken fark edildiğinde kolay bir şekilde atlatılabilmektedir. Ancak bu tedavi sürecinde doktor ve ilaçların etkisi kadar kişinin kendi isteği ve çabası da etkili olmaktadır. Bu nedenle panik atak tedavisi geçiren kişiler psikolojilerine dikkat etmelidir.
0 Yorum