Bireylerin düşüncelerini ve duygularını beğenmesi, kabullenmesi ve kendinden hoşnut olması durumlarına kendini onaylama adı verilir. Kişinin kendi yaptıklarını uygun bulması iç huzura kavuşmasında büyük rol oynar. Kendini onaylayan bireyler kendilerine saygı duyarlar. Zıt durumlarda kişiler kendi fikirlerini beğenmeyen, kendini işe yaramaz birisi olarak gören biri haline döner ve zamanla kötü enerjiye sahip olurlar. Kendilerini yargılamaya ve eleştirmeye başlayan bu kişilerin psikolojik sorunlar yaşamaya başlaması de olağandır.
İşte olumlu düşünen kişilerin bazı özellikleri!
Olumlu kendilik değerleri yüksek olan kişiler, duygularını ve ne düşündüklerini çevrelerindeki insanlar ile kolaylıkla paylaşabilirler. Kararlar alırken büyük derecelerde güçlük yaşamazlar. Aldıkları kararlar yanlış bile çıksa bu kararlarının sonuçlarını kabul ederler. Kararlarının doğru çıkması durumunda kendilerini takdir etmekten de geri kalmazlar.
İnsanlar ile uyumlu ilişkiler geliştiren olumlu düşünme sahibi kişiler, yaptıkları işlerde ve sosyal hayatlarında başarılı olurlar. Sahip oldukları olumlu özellikleri hayattaki başarı merdivenleri olarak gördükleri için olumlu yönlerini kullanarak iş dünyasında ve sosyal hayatta üstün başarılar elde ederler.
Onaylama cümlelerinin kullanımı nasıl olmalı?
Onaylama cümleleri karşıdaki kişiyi takdir eden ve daha başarılı olması yönünde motive eden cümleler olarak karşımıza çıkarlar. Kişilerin kendilerini çok daha iyi hissetmesini sağlayan bu cümleler hayatın bütünü içerisinde yayılmış olmalıdır. Birkaç örnek ile onay cümleleri ele almak gerekirse:
- Çok iyi iş çıkardın.
- Helal olsun, çok güzel yaptın.
- Ben de olsam aynı şekilde davranırdım.
- Senin dediğine katılıyorum, öyle yapalım.
Gibi cümleler karşı tarafı pozitif olarak etkileyen ve güven veren cümlelerdir. Onaylama cümleleri kullanılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da vardır. Bu cümleleri kullanırken aşırıya kaçmamak gerekir. Olumlu yönünden ziyade yalakalık gibi görünebileceği için kişinin duymaktan hoşlanmayacağı cümleler arasına girebilir.
Onaylama cümleleri hayatımızı nasıl kolaylaştırır?
Doğru şekillerde ve doğru zamanlarda onaylanan kişiler bir başka zaman diliminde yapacakları işler için yüreklendirilmiş olurlar. Kişilerde özgüven artışı sağlayan bu cümleler, kişinin pozitif değer yargılarının artmasına neden olur. Kişiler onaylama aldıkları işleri bu onayı kaybetmemek üzere çok daha dikkatli yapmaya ve daha başarılı olmaya çalışırlar. Bir kişiye çok iyi araba kullanıyorsun denilmesi üzerine kişi trafikte araç kullanırken daha dikkatli olmaya başlar ve insanlardan almış olduğu onayı kaybetmemek için üstün bir gayret gösterir.
Onaylama cümlelerini karşı taraf için kullandığımızda karşı tarafın iyi enerjisi bizlere sirayet eder ve biz de mutlu oluruz. Bir kişinin gülümsemesinde ve kendini iyi hissetmesinde yer alabilmek büyük bir güzellik olarak karşımıza çıkar. Karşılıklı pozitif duyguların oluşmasına neden olan onaylama cümleleri abartılmadan günlük hayatın içine yerleştirilmelidir. Kişileri yaptıkları doğru ve başarılı işler için mutlaka tebrik etmeli ve başarısının olumlu ruh haline yansımasını sağlamalıyız. Hayatı kolaylaştıran onaylama cümleleri güzel ilişkilerin gelişmesinde büyük rol oynar. İnsanlar arası ilişkileri pozitif yönde düzenleyen bu cümleler günlük hayatta da yeteri miktarlarda kullanılmalıdır.
0 Yorum