Kitap okuma alışkanlığı aslında hemen herkesin sahip olmak istediği bir alışkanlık. Ne var ki birçoğumuz bunun gerçekleşmemesi için her zaman bahanelere sığınmaya hazırız. Ne kadar çok istesek de kendimizce bir rutinimiz olduğunu ve buna vaktimiz olmadığını düşünerek kendimizi kandırmaya devam ederiz. Günümüzde bu konuda daha bilinçli ve kitap okumaya vakit ayırmaya çalışan bir yeni nesle sahibiz. Kitap okumanın yeni bir dünyayla tanışmak olduğunu biliyoruz fakat bir türlü o yeni dünyayı keşfe çıkmak için çaba sarf etmiyoruz.
Birçok kişi için kitap okumak bir hobi olsa da büyük bir kitle, kitap okumanın bilgeliklerinin ve hayatlarına kattıklarının farkında değil. Hafta da en az bir kitap bitirmeye çalışarak yeni şeyler, yeni bilgiler, yeni hayatlar keşfetmek oldukça heyecan verici ve öğretici hatta bazen yol gösterici olabiliyor. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmek için birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Öncelikle kitap okumanın hayatınıza katacağı olumlu şeylerin bilincine varın. Diksiyonunuzun düzelmesinin yanı sıra kelime dağarcığınız da genişleyecektir. Bu kitap okumanın faydaları için sadece ufak çapta bir örnek. Bir kitap elbette bundan çok daha fazlasını okuyucuya bağışlıyor.
-
1 İnce kitaplar tercih edin!
İnce kitaplarla okumaya başlamak her zaman daha iyi bir başlangıçtır. Kalın kitaplarla kendi gözünüzü korkutmayın. Bu durum sadece bir süre sonra kitabı okumayı bırakmanıza sebep olur. O yüzden ince kitaplar harika bir başlangıç olacaktır.
-
2 İlginizi çekecek konularla ilgili kitap seçin!
Herkesin kendi zevkleri olduğu bariz bir durum. Bunun için en çok hangi kitabı okurken rahat olacağınızı düşünün. Kitabın sizin ilginizi çekecek bir konuya sahip olması, kitaba daha kolay ısınmanızı sağlayacaktır. Ayrıca ilk okuduğunuz kitapların akıcı ve sürükleyici konulara sahip olmasına da dikkat ederseniz sıkılmadan kitabı sonlandırabilirsiniz. Tabii ilk önce kitabın, sizde merak uyandıran bir konuda olması önceliğiniz olmalı.
-
3 Kitap okuma listesi oluşturun!
Merak ettiğiniz birkaç kitabı araştırmaya başlayabilirsiniz. Kitabı daha önce okuyanların yorumlarına bakabilirsiniz. Bu yorumlar oldukça yol gösterici olabiliyor. Ayrıca bazen kitap içeriğinden de tüyolar verebiliyorlar. Bu şekilde bilgi edindiğiniz kitapları bir sıraya koyabilirsiniz. Böylece bir sonraki kitaba geçebilmek için kendinizi motive etmiş olursunuz.
-
4 Kendinize okuma saatleri belirleyin!
Kitap okumaya yeni başlayan biri olarak oturup bir nefeste bir kitabı bitirmeniz beklenemez. Ama kendinizi kitap okumaya mecbur hissetmeniz için kendinize bir saat belirleyebilirsiniz. Ardından günde kaç sayfa kitap okuyabileceğinizi ölçün. Kaç sayfa okuyabiliyorsanız her gün için kendinize o kadar sayfa okuma sözü verin. Bunu düzenli bir şekilde yaptığınızda istemsizce kitaplara dalıp gittiğinizi fark edeceksiniz. İnce kitapların yerini kalın kitaplar alacak ve merak ettiğiniz konular genişleyecek, daha farklı konularda daha fazla bilgi edinme isteğine sahip olmaya başlayacaksınız.
Bu dört maddeyi uyguladıysanız tebrikler, artık siz de bir kitap kurdu oldunuz!
0 Yorum