Bir bilgiyi öğrenirken ve öğrenilmiş bu bilgiyi yaşamın farklı alanları içerisinde kullanırken yaşanılan zorluk, öğrenme güçlüğü olarak adlandırılmaktadır. Azımsanmayacak bir boyutta karşımıza çıkmakta olan bu olgu bir engel değil, belli alanlarda çoğunluktan farklı olarak kurulan bağları ifade etmektedir. Bu konuda önemli olan bu farklılığın bilincinde olarak hareket etmek, yeni bilgiler ve beceriler öğrenirken ona göre şekil almaktır. Yaşanılan bu durumun zeka kapasitesi ve motivasyon eksikliği ile bir bağlantısı bulunmamaktadır.
Öğrenme güçlüğünü araştıran bilim insanları genel bir kanıya varamamakla birlikte bu durum üzerinde genetik faktörlerin, bebeklik döneminde uygulanan yanlış ve yetersiz beslenmenin, hamilelik esnasında alınan alkol veya sigaranın bu durumun ortaya çıkmasını tetiklediğini belirtmektedir. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar matematiksel işlemleri anlamada, okumada, yazma becerileri geliştirmede ve hareket-denge konusunda zorluklar ile karşılaşabilirler. Tek bir alanda öğrenme güçlüğü yaşanılabileceği gibi birden fazla alanda da bu sorun ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir.
Öğrenme güçlüğünün belirtileri nelerdir?
Konu olan güçlüğün erken tanısı ve uygun tedavinin erken dönemde devreye girmesi büyük önem taşımaktadır. Bireylerde öğrenme güçlüğünü düşündüren bazı göstergeler şunlardır:
- Akıcı okuyamamak veya yanlış okumak
- Okuduklarının anlamlarını bir türlü kavrayamamak
- Yazı yazarken harf veya kelime hataları yapmak
- Düşüncelerini kâğıt üzerine dökememek
- Matematiksel işlemlerde kullanılan işaretlerin anlamlarını akılda tutmakta zorlanmak
- Matematiksel işlemleri yapamamak
- Yönergeleri anlamakta ve yönergeleri takip etmekte karşılaşılan zorluk
- Kişilerin söylediklerini ve kendi okuduklarını hatırlayamamak
- Zaman kavramı konusunda sıkıntılar yaşamak
- Boyama aktivitelerini tam olarak yerine getirememek
Bu belirtilerin çocuğunuzda olması durumunda öğrenme güçlüğü yaşadığı konusunda bir kanıya varılabilir. Belirtilerin varlığı halinde daha detaylı bir araştırma ve teşhis için mutlaka alanında uzman bir kişiden yardım alınması gerekmektedir.
Öğrenme güçlüğüne karşı neler yapılabilir?
Tek bir öğrenme güçlüğü profilinin olmadığını göz önünde bulundurarak detaylı biçimde incelenmesi gereken bireyin bu konuda teşhis edilmesi ile hayatını kolaylaştıracak ve ona yardımcı olacak durumları geliştirmelisiniz. Özel olarak bu konuda eğitim almış ve uzmanlaşmış kişilerden çocuğun eksik kaldığı yanları tamamlamak için eğitim alınabilir. Ayrıca çocuğun daha iyi performans sergilediği alanlara yoğunlaşma ve bu alanlarda çocuğun gelişimini desteklemek de güzel sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.
Bu sorun ile mücadele eden çocukların özel oldukları akıldan çıkarılmamalı ve hassasiyetle yaklaşılmalıdır. Aksi takdirde çocukta içine kapanma, düşük özgüven ve hayal kırıklığı gibi sorunların ortaya çıkması muhtemeldir. Uzman kişilerin yönlendirmesi ve ailenin desteği ile bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilecek çocuklar hayatın her alanında büyük başarılar elde edebilirler. Yeterli ilgi ve sevgi ile beslenen, güçlü yanları desteklenen bireyler hayatta her zaman, tüm zorlukların üstesinden gelmeyi başarmışlardır. Siz öğrenme güçlüğü hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu konu hakkındaki fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
0 Yorum