Yoğun bir kızgınlık durumu olarak adlandırılabilecek olan öfke genellikle saldırganlık ile sonuçlanabilmektedir. Kalp atışlarının hızlandığı, kan damarlarının genişlediği, nefes alışverişlerinde değişimlerin yaşandığı ve adrenalinin yoğun olarak salgılanmaya başlandığı öfke anı kişinin kendisini kaybetmesi ile sonuçlanabilir. Ses tonunda değişimlerin yaşandığı, kişinin algılama ve düşünme yetilerini kaybetmeye başladığı öfke anları kontrol altına alınmazsa ciddi sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.
Sağlıklı karar verme yetisini yitirmeye başlayan öfkelenen kişi, yaptıklarının bedelini ağır sonuçlar ile ödeyebilir. Öfke anında yapılanlar daha sonra suçluluk duygusu olarak dönebilmektedir. Öfke patlamaları zaman zaman normal karşılansa da kişinin bu durumu sıklıkla yaşıyor olması psikolojik bir sorun olarak adlandırılabilir. Sebebiyet verdiği durumların ivedilikle araştırılması ve iyileştirilmesi yönünde uygun tedaviler yapılmadığı müddetçe, depresyonu tetikleyecek olan öfke patlamaları psikolojide ciddi bir rahatsızlık olarak görülmektedir.
Öfke kontrolü nedir?
Genellikle yaşanılan öfke patlamalarını dış olaylara bağlayan insanlar, asıl sorunun kendi içlerinde var olduğu fikrinden kaçınırlar. Eğer duyguların kontrolünü dış olaylar belirlemiş olsaydı herkesin benzer durumlara vereceği tepkilerin de aynı olması gerekirdir. Herkes kendi duygu durumu ve yaşam şekline göre içinde bulunduğu olaylara farklı tepkiler ortaya koyar. Bu koyulan tepkinin ölçüsü ve sonrasında yaşanılanlar kişinin ruh dünyası ile yakından alakalıdır. İnsan davranışlarını inceleyen psikologlar tarafından bizlere aktarılanlara göre duygularımız davranışlarımıza, düşüncelerimiz ise duygularımıza yön vermektedir. Bu tanıma göre bir davranışı değiştirmenin yolu duyguları değiştirmekten geçmektedir. Duyguları değiştirmek içinse düşünce sistemlerinin değişmesi gerekir.
Öfke kontrolü nasıl sağlanır?
İnsan zihni kusurlara yer vermeden çalışan bir mekanizmadır. Düşünme, olaylar üzerinde muhakeme yapma yeteneği ve olayları değerlendirme şeklimiz durumlara göre anlık değişkenlikler gösterebilmektedir. Bunun yanında kişinin yetiştirilme tarzı ve geçmişten aktarılan deneyimleri de olaylara bakış açısını etkilemektedir. Öfke kontrolünde temel amaç yaşanılan olaylara eski kötü tecrübeler ile değil, yeniden anlamlandırarak cevap bulmaktır. Yeni bir mücadele yöntemi geliştirmek kişinin olumlu sonuçlar almasında en büyük etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Öfkemizi nasıl dindiririz?
Öfkeli olduğunuz durumlarda içinizden ona kadar saymak büyük bir telkin yöntemi olarak uzmanlar tarafından şiddetle önerilmekte. Bu aşamada olup biteni sineye çekmek asıl amaç olmamalıdır. Bu geçen süre size ne yapmanız gerektiğini düşünme fırsatı tanıyacaktır. Kısa bir müddet olayları süzgeçten geçiren ruh hali ve bedeniniz olayların seyrine göre hareket etme kabiliyetini sizlere sunacaktır.
Değerler arasında denge kurmak ve haklılığınızı düzgün bir biçimde savunmak ve sakinlik büyük önem taşır. Üslup dünyayı kurtaracak kadar güçlü bir yapılanmadır. Üslubunuz sayesinde haksızlıklar karşısında hakkınızı korumayı başarabilirsiniz. Kullanılan vücut dili de öfke patlamalarında çok büyük önem taşır. Sakin kalmaya çalışan bir kimsenin sakinliğe ters düşecek hareketler sergilemesi, onun kendisi ile çelişmesine ve karşı tarafın gözünde pasif duruma düşmesinde etkili olacaktır.
0 Yorum