NASA’nın asteroit takipçisi, çok güçlü bir gök cisminin 2021 yılı Aralık ayı sonlarında Dünya’ya doğru gelmek üzere yola çıkacak olduğunu belirtti. Eğer bu çarpışma gerçekleşirse atom bombasından daha güçlü bir yıkım gerçekleşecek demektir. Bilim insanları ise bu durum ile ilgili endişe duyulacak bir şey olmadığının altını çizdi. Bu gelişme geçmişte Tunguska’da meydana gelen meteor olayını hatırlattı.
30 Haziran 1908’de Sibirya’da bulunan Tunguska bölgesine tarihte bilinen en büyük meteor düştü. Yapılan son araştırmalara göre ise Dünya’ya yaklaşan 2018 AH isimli bu gök cisminin Tunguska cismine benzediği fark edildi. Cismin yaklaşık olarak 84 ila 190 metre çapında olduğu tahmin ediliyor. Bu durum ise cismin nükleer bombadan daha güçlü olacağını gösteriyor.
Jerusalem Post’un paylaşmış olduğu habere göre, 2018 AH isimli bu gök cismi 27 Aralık’ta Dünya’nın yanından geçecek. Uzmanlar bu cismin gezegene çarpabileceğine pek olası gözle bakmıyor. Bunun nedeni ise cismin 4.5 milyon kilometre uzaklıktan geçeceğinin tahmin edilmesi. Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 384 bin kilometre olduğunu düşünürsek bu cismin dünyaya çarpma olasılığının düşük olduğunu tahmin etmek mümkün.
Bu cisim daha önce de dünyanın yakınından geçmişti. 2018 yılında bu cisim, Dünya’ya 296 bin kilometre kadar çok yakın bir mesafeden geçti fakat karanlık olması nedeniyle siviller tarafından bu olayı fark edilmedi. O tarihten beri bu büyüklükteki bir asteroid Dünya’ya bu kadar yaklaşmamıştı.
2018 AH, Dünya'ya çarparsa ne olur?
İnsanlar, bu gök cisimleri yeryüzüne ulaştığında Dünya'ya zarar verme olasılığı nedir sorusunun cevabını merak ediyorlar. Bu büyüklükteki bir cismin dünyaya çarpması durumunda neler olabileceğini tahmin etmek bilim insanlarına göre artık mümkün. Örneğin 2013 yılında Rusya üzerinde meydana gelen 17 metrelik bir asteroitin atmosferde patlaması sonucunda 7 binden fazla bina hasar gördü. 2018 AH isimli gök cisminin 84 ile 190 metre çapında olduğunu düşünürsek oluşabilecek zararı tahmin etmek çok da zor değil.
1908 yılında Tunguska Nehri’ne düşen meteorun 2018 AH ile hemen hemen aynı boyutta olduğu biliniyor. Bu cisim 1908 yılında 12 megatonluk bir patlama meydana getirmişti. Bu patlama sonucunda binlerce kilometre boyunca geniş çaplı bir yıkım meydana gelmişti. Tunguska meteorunun ikinci dünya savaşı sırasında Hiroşima’ya atılan atom bombasından çok daha tehlikeli olduğu biliniyor. Tunguska’da meydana gelen bu olayda yerleşimin seyrek ve dağınık olması nedeniyle yalnızca üç kişi yaşamını yitirmiş, bölgedeki 80 milyon ağaç ise yerle bir olmuştu.
Eğer 2018 AH Dünya’ya çarparsa, tarihte yaşanan Tunguska olayının bir benzerini yaşamamız mümkün. Ancak yazının başında da belirttiğimiz gibi uzmanlar endişelenecek bir durumun olmadığını söylüyorlar. Son olarak NASA, geçmişte yaptığı açıklamalarda 140 metre çapından daha büyük bir asteroitin Dünya’ya çarpması durumunda potansiyel bir felakete yol açabileceğini belirtmişti.
0 Yorum