Mimik ve davranışların sözlü iletişim de ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliriz. Peki sözsüz iletişim? Yüzümüzdeki kaslar ve mimikleri saklamak imkansızdır. Aynı şekilde elleri de konuşma sırasında sıkça kullanırız. Hatta bazen ayaklar bile bize ipuçları verebilir. Makro ifadeler dediğimiz beden dili ve mikro ifadeler dediğimiz mimiklerin bize aslında neler anlatmak istediklerine şimdi hep birlikte tanık olacağız.
Konuşurken veya karşımızdaki kişiyi dinlerken; yazı yazarken kullandığımız eli aktif olarak kullanmak konuşulan konu hakkında olumlu duygulara sahip olduğumuzu gösterir. Zıt eli kullandığımız halde de o konu hakkında negatif duygular içerdiğimizi ve rahatsız olduğumuzu belli etmiş oluruz. Bu tür davranışları genelde fark etmeden yaparız.
Eli Yüzün Alt Tarafına Götürme
Konuşulan konudan rahatsız olduğumuzda, gerginlik ve stres yaşadığımızda da ellerimizi çene yanak bölgesinde gezdiririz.
Ayrıca ağzımızdan bir cümle kaçmasını istemediğimiz bir konuda konuşulurken de dudaklarımızı tutar ve elimizi ağzımıza götürürüz.
Eli Yüzün Üst Tarafına Götürme
Karşımızdaki kişinin söylediği sözden, bahsettiği konudan utanma halinde bu makro ifadeyi gösteririz. Eli özellikle alna götürmek utanma anlamına gelir.
Kendi Elini Tutmak veya Kendi Koluna Dokunmak
Bunun altında yatan sebep aileye ihtiyaç duymaktır. Bu tür davranışlara ebeveyn dokunuşları da denir. Kendimizi yalnız hissettiğimiz ve desteğe ihtiyaç duyduğumuzda istemeden elimiz bu yöne gider.
Bu davranış başka hallerde de kendini gösterir. Evli çiftlerde nişan yüzüğüne dokunmak, yüzükle oynamak da o an eşinin desteğine ihtiyaç duyduğu anlamına gelir.
Karşıdaki Kişinin Koluna Dokunmak
Kendi koluna dokunmak nasıl destek ihtiyacı ve savunmasız olduğumuzu gösteriyorsa, bir başkasının koluna dokunmak da tam aksine o kişiye üstünlüğünü göstermek anlamına gelir.
Ayakların Yönü
Ayakların karşıdaki kişiye dönük olması o kişinin söylediklerini dinlediği ve konuyla ilgilendiği anlamına gelir. Fakat ayaklar bulunulan mekanın çıkışına doğru duruyorsa bu da kişinin konuyla ilgilenmediği, bu konudan sıkıldığı anlamına gelir.
7 Ana Duygu
- Öfke
- Şaşkınlık
- Korku
- Üzüntü
- Küçümseme
- Mutluluk
- Tiksinme
İkisi de bir tiksinme çeşididir:
Diğer ana duygular:
Kaynakça:
0 Yorum