Gerekli dinlenmenin yapılması ile geçmeyen ve sürekli olarak yorgun hissedilmesine sebep olan kronik yorgunluk, halsizliğin baş sebepleri arasında yer almaktadır. Kişiler daha günün başından itibaren kendilerini tükenmiş olarak hissedebilirler. Yeterli saatlerde uykunun alınmasına rağmen kişinin zinde bir biçimde güne başlayamamasında ve yataktan kalkarken dahi kendisini yorgun hissetmesinde kronik yorgunluğun başrolde olduğu düşünülebilir.
Kronik yorgunluk hisseden kişiler depresyona eğilimli olmaktadır. Dikkatlerini toplamakta ve bir konu üzerinde yoğunlaşmakta zorluk çekerler. Altı aydan daha uzun süren bir yorgunluk halinin olması durumunda kronik yorgunluktan şüphelenmek ve bu yönde uygulanacak tedavilerden yardım almak gerekebilir. Kişilerin sağlıklı bir ruh haline ulaşabilmeleri için fiziksel ve ruhsal yönden iyi olmaları gerekmektedir. Tam bir iyilik hali ise hem fizyolojik hem de psikolojik olarak bir bütün halinde iyi olma ile sağlanabilir.
Kronik yorgunluktan şüphe etmenizi sağlayan belirtiler nelerdir?
Günlük rutinler ve yaşanılan çağın getirmiş olduğu yoğun stres kendimizi tükenmiş ve yorgun hissetmemize neden olmaktadır. Uzun çalışma saatleri ve yetişmek bilmeyen işler arasında kaliteli bir dinlenmeye fırsat bulamadığımız anlar yaşarız. Bu koşuşturmacalar içerisinde tükenmiş hissetmek kimi zaman hepimizi ele geçirir. Aşağıda sayacağımız belirtiler neticesinde gün içerisinde yaşadığınız yorgunluk kronik yorgunluk belirtileri olarak düşünülebilir:
- Kas ağrılarının günlük rutini etkileyecek biçimde artış göstermesi,
- Egzersiz yapmanın ardından 24 boyunca geçmeyen kas ağrıları,
- Fiziksel bir nedene bağlı olmayan aşırı yorgunluk hissi,
- Dikkat yoğunlaştırmakta ve odaklanmakta çıkan sorunlar,
- Sürekli bir şeyleri unutmak,
- Sese, ışığa ve çevresel faktörlere aşırı tepkili olmak,
- Zaman zaman ateşte nedensiz yükselme,
- Boğaz ağrısı,
- Depresif tavırlar kişilerde kronik yorgunluk belirtileri olarak gözlenmektedir.
Kronik yorgunluk belirtilerinin azaltılmasında kullanılan çözüm yolları nelerdir?
Psikolojik bir alt yapısının olmasının yanı sıra kronik yorgunluğun günlük hayat rutini ile de yakından ilgisi bulunmaktadır. Kronik yorgunluğun etkilerini azaltıcı bazı ipuçları şöyle sıralanabilir:
- Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak,
- Günlük olarak taze sebze ve meyve tüketimini desteklemek,
- Günlük olarak vücuda alınacak su miktarını ayarlamak ve en az 8 bardak su tüketmek,
- Rutin sağlık taramalarını yaptırmak ve kan değerlerini öğrenmek. Kan değerlerinde eksiklik çıkması halinde eksikliğin giderilmesi yönünde takviyeler almak,
- Vücut için gerekli proteini kaliteli ürünlerden almak,
- Vücuda alınan şekeri ve rafine yiyecekleri hayatınızdan mümkün olduğunca geride tutmak,
- Alınan tuz miktarını azaltmak ve dengelemek,
- Magnezyum oranı yüksek gıdalardan yardım almak,
- Yorgunluğa iyi gelebilecek bitki çaylarından ve gıdalarından yardım almak,
Kronik yorgunluk belirtileri gösteren kişiler takviye besinler ve yaşam şartlarını düzenleyerek bu sorunlardan kurtulmayı deneyebilirler. Tüm destek tedavilerin alınmasına rağmen geçmeyen bir kronik yorgunluk ile baş başa hissettiğiniz durumlarda ise uzmanınıza bunu belirtmelisiniz. Bu konuda eğitim almış ve uzmanlığını bu konu üzerinde geliştirmiş psikolog ve psikiyatrlar ile görüşmek bu sorunu kolaylıkla aşmanızda yardımcı olacaktır.
0 Yorum