İletişim becerilerinizdeki gelişkinlik sizin dış dünyayla olan temasınızda en önemli etkendir. Bu konuda Kanada Konferans Kurulu’nun yapmış olduğu İstihdam Becerileri 2000+ araştırması dikkat çekmektedir. Bu araştırmadaki iletişim becerileri, iş hayatında başarılı olmanın temel gereklerini ortaya koyan niteliktedir. Günümüzde sosyal medya yolu ile iyice rahat hâle gelen iletişim, daha resmi durumlarda bile bu rahatlığın hissedilir hâle gelmesine olanak tanıyor. Bunun anlamı, genç neslin, iş yerinde etkili iletişim kurma becerisi sosyal medya dili ile kısıtlı.
İletişim başka insanlarla olan fikir alışverişinin bir yansımasıdır. Örneğin, büyük liderlerin hitabet yeteneklerinin de oldukça gelişkin olması gayet normaldir. Ayrıca tüm büyük liderler iletişimin gücünü sıklıkla vurgulamaktadır. İletişim becerilerinizi geliştirmek adına yapabileceğiniz belirli kilit egzersizler mevcuttur. Bu yazımızda iletişim becerilerinizi geliştirmenizi sağlayacak egzersizlerden bahsediyor olacağız.
-
1 Dinleyin ve anlamlandırın!
Bir konuşma esnasında insanlar can kulağı ile dinlenmek isterler. Konuşmanın temelini oluşturan hitap etme ve dinlenme arzusudur. Bir kişi ile konuştuğunuzda bütün odağınızı ona verin. O an, o konuşmadan ve o konuşmayı yapan kişiden daha önemli bir şey olmadığını karşı tarafa hissettirin.
-
2 Konuştuğunuz kişiye dikkat edin!
Konuştuğunuz kişiye göre konuşma şeklinizi veya yazı dilinizi şekillendirmelisiniz. Bir arkadaşınız ile konuşurken resmi bir dil kullanmanıza gerek yok, fakat patronunuzla konuşurken de kısaltmalara ve ciddiyetten uzak bir dile başvuramazsınız. Karşınızdaki kişiye göre konuşmanızı şekillendirerek ona yön vermelisiniz.
-
3 Beden diline dikkat edin!
Özellikle toplantılarda veya video konferanslarda beden diliniz büyük önem arz etmektedir. Açık beden dilini kullanmanız ve göz temasından kaçınmamanız bu açıdan oldukça büyük önem arz etmektedir.
-
4 Mesajlarınızı kontrol ederek gönderin!
Anlam bozukluğu olmayan, yazım ve imla kurallarına uygun yazılar aracılığıyla iletişim kurmanız oldukça önemlidir. Bir mesajı veya maili direkt göndermeden önce sakince okuyup incelemenizde fayda olacaktır.
-
5 Kısa, açık ve anlaşılır olun!
Yazılı ve sözlü iletişimde spesifik olmanız ve isteklerinizi net olarak belirtmeniz oldukça önemlidir. Bir maili yanıtlarken isteklerinizi veya cevabınızı anlaşılır bir şekilde yazmanız oldukça önemlidir.
-
6 Her şeyi not alın!
Bir toplantıda veya biriyle konuşurken her şeyi not alın. Sonrasında aldığınız notların doğruluğundan emin olmak adına bir e-posta gönderebilirsiniz.
-
7 Telefonla arama yoluyla iletişime geçin!
Bazı zamanlarda, sözlü olarak iletişime geçmek yazılı olarak iletişim kurmaktan çok daha yararlı olabilmektedir. Bir yazıyı yazarken duygu katmak veya yeterli tepkiyi vermek bazen zorlayıcı olabilmektedir. Sözlü kurulan iletişimde tavrınızı ve netliğinizi ortaya koymanız çok daha kolay olabilir.
-
8 Eşitlikçi olun!
Eğer konuşmayı yöneten kişi sizseniz bütün konuşmacılara eşit davranın. Tarafları veya konuşmacıları dinlemekten kaçınmayın.
-
9 İki düşün bir söyle!
Bir konuşma sırasında pervasızca aklınıza gelen her şeyden bahsetmeniz olumlu sonuçlar doğurmaz. Konuşmadan önce söyleyeceklerinizi bir zihin süzgecinden geçirmeniz sizin yararınıza olacaktır.
-
10 Olumlu ve pozitif bir hava benimseyin!
Konuşmalar esnasında pozitif bir tavır takınmanız ışığınızın parlamasına ve karşınızdaki kişi üzerinde olumlu etki bırakmanıza yardımcı olacaktır. Olumlu yaklaştığınız kişiler, size karşı destekleyen tavırda olacaktır.
Etkili bir iletişim kurmak için dikkate alınması gereken temel kurallar bunlardır. Sizler de etkili iletişim kurmanın önemini dikkate alıyor iseniz, bu tüyolar sizin için kurtarıcı olacaktır.
0 Yorum