Göz tembelliği, ülkemizde çok sık rastlanan ve konuşulan bir hastalıktır. Fark edilmesi zor bir hastalık olmasına rağmen teşhis konduktan sonra tedavisi kolay bir hastalıktır. Fakat çoğu vakada teşhis konmasında genellikle geç kalındığı için tedavisi için de geç kalınmaktadır. Göz tembelliği genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple ailelerin, çocuklarına bebeklikten itibaren göz muayenesini yaptırmayı ihmal etmemesi gerekmektedir. Genellikle küçük yaştaki hastalar, rahatsızlıklarını kolay ifade edemezler. Bu sebeple erken teşhis konabilmesi için ailelerinde göz bozukluğu veya göz tembelliği olan çocuklar, 1.5 yaşına kadar mutlaka göz muayenesinden geçirilmelidir.
Göz tembelliğinin sebepleri nelerdir?
Hastalık genellikle erken yaşlarda ortaya çıkar ve bir gözün yeterince görememesi olarak tanımlanabilir. Her 100 kişiden 3'ünde göz tembelliğine rastlanmaktadır. Çoğu hastada kalıtsal olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. Şaşılık ve katarakt gibi diğer göz hastalıkları da göz tembelliğine yol açabilmektedir.
Göz tembelliği nasıl tedavi edilir?
Küçük yaştaki çocuklarda göz tembelliği fark edildiğinde gözlük ve kapama yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Burada kural, iyi gören gözün belli zamanlarda kapatılıp tembel olan gözün kullanılmaya zorlanmasıdır. Bu tedavi okul çağındaki çocuklarda 10-12 yaşına kadar kullanılabilir. Göz kusurlarının 1 ile 1.5 yaş arasında gözlükle düzeltilmesi mümkündür. Ancak yüksek göz kusurları veya şaşılık olan bebekler de gözlük kullanabilir. Göz tembelliği her yaşta tedavi edilebildiği gibi tedavi için aşırı pahalı yöntemler veya aletler gereksizdir. Basitçe iyi gören göz kapatılıp diğer göze yakından kitap okuma gibi basit yöntemler uygulanabilir. Küçük yaştaki çocuklarda görme hassasiyeti yüksek olduğu için tedavi genellikle başarılı olmaktadır.
0 Yorum