Okuduğumuz kitaplar arasında bazıları gerçekten ruhumuza dokunuyor. Bazıları ise düşüncelerimize sızıyor ve bize farklı birçok düşünceyi fısıldıyor. Özellikle de felsefi kitaplar sorgulamayı hayatımızın bir parçası haline getiriyor. Çünkü biliyoruz ki sorguladıkça gelişebiliyoruz. Felsefi yönümüzün yaşam tarzımızla bütünleşmesi bizim gelişime açık bireyler olmamızı sağlıyor. Farklı düşüncelere, farklı renklere ve kendimizden farklı her şeye saygı duymamızı sağlıyor. Felsefe kendi içimize dönüp her seferinde yeniden bakmamıza, kendimize sorular sormamıza ve içimizdekini kabullenmemize yardımcı olan bir araç görevi görüyor. Bizi felsefeyle tanıştıran birçok kitap var. En çok etki altında bırakan felsefi kitaplarının birkaçını tanıyalım:
-
1 Böyle Buyurdu Zerdüşt
Yazarı Friedrich Wilhelm Nietzsche olan kitap adından sıkça söz ettiren kitaplar arasında. Kitap yıllar boyunca dağlarda bir başına yaşayan Zerdüşt’ün yıllar sonra insanların arasına karışmasını konu alıyor. Birçok farklı bakış açısına sahip olmanızı sağlayacak bir kitap.
-
2 Dinle Küçük Adam
Son derece samimi bir üslup ile yazılmış bu eser kendinizi sorgulamanıza sebep olacak. Yazarı Wilhelm Reich olan kitap insanı tarifsiz bir olguyla tanımlıyor. İçinde kaybolacağınız ve birçok düşüncenizi yeniden gözden geçirmenizi sağlayacak bu kitap size hayatınızı sorgulatacak.
-
3 Leviathan
Pratik felsefe çağına damgasına vuran bu kitap Thomas Hobbes tarafından yazılmıştır. Bu eser aynı zamanda Thomas Hobbes’in başyapıtı olarak da bilinmektedir. Kitap yayınlandıktan sonra birçok filozofa ve hatta birçok devlete felsefi ışık tutmuştur.
-
4 Devlet
Platon’un (Eflatun) toplum ve devlet kuralları konusunda kaynak olarak görünen Devlet adlı kitabı sarsıcı kitaplar arasında yer alıyor. Diyalog şeklinde yazılan kitap iyiyi ve kötüyü insanları baz alarak göstermeye çalışmış. Diyalog şeklinde yazılmış olması derin bir felsefi yapıya sahip bu kitabı daha anlaşılır bir hale getirmiş. Bu kitapla birlikte toplum ve devlet kuramlarının temeli atılmıştır.
-
5 Küçük Prens
Antoine de Saint Exupery’nin kaleme aldığı bu kitap birçok kişi tarafından çocuk kitabı olarak biliniyor, fakat oldukça derin anlamlar taşıyan bir kitap olduğu için yetişkinlerin de merakla okuduğu kitaplardan. Kitap yetişkinlerin tek düze yaşarken nasıl yalnızlaştığını konu alıyor. Aslında çocukların anlayacağı sade bir dille anlatılmıştır. Bu yüzden her yaş grubuna hitap ediyor ve birçok yetişkinin içinde kaybolacağı nadir kitaplardan.
-
6 Siddhartha
Hermann Hesse’nin Budizm’i bize yakından tanıttığı bir eser. Siddhartha adında bir gencin kendini bulmak için çıktığı yolculuğu konu alıyor. Siddhartha bu yolculukta içinde yaşattığı dini ve zihinsel arınmayı tadıyor. Büyük bir yapıt olan bu kitap hem sorgulatıyor hem cevaplar sunuyor.
-
7 Ütopya
Thomas More’un ele aldığı kitap, var olmayan bir dünyada yaşanılanları konu alıyor. Aslında edebiyatımıza Ütopya kelimesinin girmesini sağlayan bu yazar, dönemin İngiltere’sinin eleştiri yağmuruna tuttuğu bu kitabıyla ütopik felsefeyi sevenler için bir altın değerinde.
0 Yorum