Sismik olarak oldukça aktif fay hatları üzerinde bulunan ülkemiz, deprem kuşağında bulunan ülkeler arasında yer almaktadır. Deprem karşı konulamaz ve engellenemez bir felakettir. Ancak depremin etkileri ve olası kötü sonuçları, alınacak tedbirler ile engellenebilir veya azaltılabilir. Deprem anında yapılması gereken doğru davranışlar can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşır. Deprem anında panik yapmak en büyük dezavantaj olarak karşımıza çıkar. Panik yapan kişi doğru kararlar veremez.
Deprem anında yapılan en büyük hatalar arasında deprem başladığı anda bulunduğunuz binayı terk etmeye çalışmak yer alır. Oysa bu yanlış bir harekettir. Zira deprem olup bitene kadar bile bulunduğunuz binadan çıkmanız mümkün olmayacaktır. Depremi hissetmeye başladığınız andan itibaren korunma tedbirleri almak ve hayat üçgeni yaparak sabit eşyaları kendinize kalkan yapmak dışarıya kaçmaya çalışmaktan çok daha fazla korunmanızı sağlayacaktır.
Kapı yanları ve kapı altlarının deprem için iyi bir sığınak olduğu bilinen bir diğer yanlış olarak karşımıza çıkmaktadır. Kapınız ne kadar sağlam olursa olsun kapı boşluğu için sağlamlık depremden korunmanız için yeterli olmayacaktır. Depremin oluşumunda hava şartlarının sanıldığı gibi bir etkisi yoktur. Çoğu insan çok sıcak ve kuru havalarda veya gecenin açık renkte olduğu zamanlarda deprem olacağı kanaatini yürütmektedir. Bu durumun fay hatlarının harekete ile yakından uzaktan bir alakası bulunmamaktadır.
Binalarda en kolay yıkılabilen yerlerde birisi de merdivenlerdir. Bu bilgiyi baz alarak merdiven altları güvenlidir tezi çürütülmüştür. Bilinenin aksine merdiven altları deprem anında en tehlikeli yerler arasında bulunur. Deprem anında yatakta olduğunuz durumlarda binanın çökme olasılığını gözden geçirerek ezilme riskinizi ortadan kaldırmak için en azından yatağınızın yanına oturarak yaşam üçgenini oluşturmanız gerekmektedir. Duvarların veya tavanınızın yatağın üzerine çökmesiyle yatak size kalkan olabilir. Yatakta depreme yakalandıysanız yataktan kalkmamalısınız kuralını da burada hiçe saymanız gerektiğini vurgulamak isteriz.
Depreme araç içerisinde yakalandıysanız araç içinde kalmalısınız düşüncesinin kesinlikle yanlış olduğu ispatlanmıştır. Bugüne kadar yaşanan depremler göstermiştir ki deprem anında araçta kalmak aracın üzerine yıkılan binalar nedeniyle iyi bir fikir olmamaktadır. Ancak aracınız açık bir alanda ve yakınlarında hiçbir bina yoksa bu güvende hissetmeniz açısından iyi bir fikir olabilir.
Deprem esnasında balkonlar en riskli bölgeler arasında yer alırlar. Kesinlikle balkona çıkılmamalıdır. Balkonlar kolaylıkla çökebilecek yerler oldukları için yıkım esnasında büyük hasarlar alabilirsiniz. Binaların iç cepheleri dış cephelerine oranla daha sağlamdır. İç cephelerden uzak durulması gerektiği düşüncesi, AFAD’ın açıklamaları ile de tamamen yanlış olarak kabul edilmektedir.
Tuğla ve beton blokların daha güvenli olduğu düşünülmektedir. Ancak tahta ve ahşap gibi ürünlerin beton ve tuğladan daha hafif olmaları onları daha güvenli kılmaktadır. Yine de tercihinizi sağlamlıktan yana kullanmakta fayda var. Deprem anında doğru kararlar vererek can ve mal güvenliğini korumak mümkün olabilir.
0 Yorum