Günümüzde yaşam kaygısı ile savaşan birçok kişi mevcuttur. Fakat enflasyonist etkilere şahit olmaktan diğer ekonomik terimleri unuttuğumuz da bir gerçek. Günümüzde çok fazla üzerinde durulmayan terimlerden biri de deflasyondur. Etkisi ise artan piyasa oranlarına göre fiyatlarda meydana gelen devamlı bir düşüş olarak tanımlanabilir. Birçok terim anlamı ve açıklaması mevcut olan deflasyonun en önemli tanımını “nicel olarak para teorisine dayanan bir siyaset” olarak ifade etmemiz yanlış olmaz. Birçok yorum söz konusu iken bilinmesi gereken ayrıntılardan biri de alım gücünün azalması sonucunda piyasada para arzının da azalması anlamına gelmesidir.
Deflasyonun olumsuz etkileri ise üretim ve istihdam üzerindedir. Bu sebeple de enflasyonun tam tersi bir seyir izlese de yıkıcı etkileri oldukça fazladır. Deflasyonun sonuçları; ulusal gelirde düşüş yaşanması, stok artışı, satışlarda meydana gelen azalmalar ve şirket kârlarında azalmalar olarak sıralanabilir. Yukarıda deflasyonun sonuçları arasında verdiğimiz etkiler her zaman önemli sonuçlardır. Bu sebeple de deflasyon, enflasyon kadar dikkat edilmesi gereken bir terimdir.
Enflasyon ile deflasyon arasındaki fark nedir?
Birçok kişinin karıştırdığı terimler arasında gelen enflasyon ve deflasyon, kelime anlamları birbirine zıt olan açılıma sahiptir. Öncelikle enflasyon; belirli bir dönem boyunca fiyatları izleyen mal ve hizmet kalemlerinin toplamını ifade eder. Diğer bir ifade ile mal ve hizmet fiyatlarının artışı olarak görülür. Deflasyon ise mal ve hizmet fiyatlar genel seviyesinin devamlı düşüşü olarak ifade edilir. Deflasyon her zaman ekonomik büyümeye etki eden önemli bir iktisadi terimdir. Yıkıcı etkileri en çok da şirketlerin karlarını baskılaması ile görülür.
Aralarındaki en büyük fark ise paranın değerine göre belirlenir. Paranın değeri düştüğü zaman enflasyon, paranın değeri yükselirse bu durum deflasyon olarak açıklanır. Deflasyonun sebepleri; tüketici ve üreticinin tasarruf açılımının fazlalaşması, alım gücünde azalma, yetersiz dış talep, para arzında gelişen azalma olarak belirtilebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi enflasyon ve deflasyon sonucunda oluşan yıkım oldukça büyüktür. Fakat deflasyonun yıkıcı etkisi daha fazladır. Bu sebeple de ülke ekonomisinde önlem alınması ile deflasyon oluşması engellenmelidir. Tersi durumda enflasyon ise çoğu zaman görülebilen ve etki değeri deflasyona göre daha az olan hadisedir.
Türkiye’de deflasyon mümkün mü?
Türkiye’de yıllardır süren enflasyonist durum sebebi ile belirli para politikaları izlenmiştir. Birçok ekonomik önlem ve değişim süreci ile birlikte aynı zamanda belirlenen ekonomi paketleri Türkiye’nin ilerleme sürecinde oldukça etkilidir. Fakat her ekonomi paketinin etkisi ile para arzındaki hareketlenmede ülkedeki durumu değişime sürüklemiştir. Bu durumda gündemde mevcut olan ekonomi haberlerinin deflasyona sürükleyebileceği de merak konusudur. Türkiye’de enflasyonun etkileri sürerken aynı zamanda harcanan milli gelirin düşmüş olduğu da bir gerçektir. Deflasyonun oluşması için ulusal gelirde yaşanan düşüşün gerçekleşmesi gerekir. Bu sebeple de bazı ekonomistlere göre bu durum mümkündür.
0 Yorum