Son günlerde sık sık adını duyduğumuz fakat ne olduğunu tam olarak bilmediğimiz borderline kişilik bozukluğu nedir? Sorusuna bu yazımızda açıklayalım. Borderline kişilik bozukluğu, kişinin ikili ilişkilerinde ve insanlara karşı olan duygularında problemlere neden olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı olan kişi, düşünce yapısında ve olayları algılamasında sorun yasamaktadır.
“Borderline” kelimesi belirsiz, sınırda olan anlamına gelmektedir. O yüzden bu rahatsızlık “sınırda kişilik bozukluğu” olarak da tanımlanmaktadır. Borderline kişilik bozukluğu genellikle genç erişkinlik ve ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bu dönemde duygularda değişiklikler, davranışlarda dalgalanmalar meydana gelen bir ruh hali vardır. Psikolojik rahatsızlığı olan kişilere doğru teşhis koymak ve nasıl davranılması gerektiğini bilmek çok önemlidir. Hastalığın ortaya çıkmasında çevresel, sosyal ve kültürel çevre etkin rol oynamaktadır. Çocukluk döneminde terk edilme, taciz gibi travmalar yaşayan kişilerde bu hastalığın görülme sıklığı oldukça fazladır.
Kişi, dürtüsel davranışlarla hareket etmekte ve diğer kişilerle iletişim kurarken yoğun problem yaşamaktadır. Borderline kişilik bozukluğu rahatsızlığı olan kişilerde abartılı davranışlar gözlenmektedir. Kişiler; arkadaşlık, aile veya karsı cinsle olan ilişkilerinde ya aşırı yerme ya da aşırı yüceltme gibi tutarsız davranabilmektedir.
Bu dönemin en belirgin özelliği kişinin kimlik karmaşası yaşamasıdır. Kişi dürtülerle hareket ettiği için kendini boşlukta hisseder ve kendine zarar verme eğilimi gösterebilir. Olaylar karşısında öfkesini kontrol edemeyen borderline rahatsızlığı olan kişi, kendini sakinleştirmede de sorun yaşar. Stresle baş edemeyen kişi normal yaşamına kolay kolay dönemez.
Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler; kim olduklarını, ne için yaşadıklarını ve hayattaki rollerinin ne olduğuna dair sık sık kendilerini sorgulayan düşüncelere kapılır. Ani ruh hali değişiklikleri görülen bu hastalarda olaylar ya çok iyidir ya da çok kötüdür.
Fikirleri çabuk değişen bu kişiler arkadaşlık ilişiklerinde istikrarsızdır. Bu hastalığı olan kişiler çok samimi olarak tanımladığı arkadaşına ertesi gün düşmanıymış gibi davranabilir. İnsanlar hakkındaki düşünceleri birden bire değişebilir. Abartılı davranmayı seven borderline kişilik bozukluğu olan kişiler, duygularını uç noktalarda yaşar. Ya çok severler ya da nefret ederler. Olayların ya da sevginin onlara göre ortası yoktur.
Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler; aşırı para harcama, madde kullanma, hızlı araba kullanma gibi dürtülerle hareket eder. Borderline kişilik bozukluğu olan hastalarda belirtilerin hepsi görünmeyebilir. Bazılarında tüm semptomlar görünürken bazı hastalarda ise birkaç belirti görülebilir. Hastalarda görülen belirtilerin şiddeti, süresi ve tekrarı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastalık sıradan olaylar sonrasında aniden tetiklenebilir.
Bu hastalığı olan kişiler günlük hayatta ayrılma, tartışma, terk edilme gibi duyguları yaşadıklarında hastalık belirtileri kendiliğinden ortaya çıkabilmektedir. Güvenme konusunda sıkıntı yaşayarak yersiz şüpheciliğe kapılan bu kişiler arkadaşlık kurma ve arkadaşlıklarını devam ettirme konusunda sorun yaşar. Güven konusunda yaşadıkları tedirginlik terk edilme korkusundan kaynaklanmaktadır.
0 Yorum