Çirmen Savaşı'nın ortaya çıkmasındaki en önemli sebep Sırpsındığı olarak da bilinen I. Meriç Muharebesi'dir. 1364'te Sırp İmparatorluğu, Bulgar İmparatorluğu, Macar Krallığı ve Eflak Prensliği sayıca sekiz kat fazla olmalarına rağmen yenilmeleri üzerine tazminat ödemek zorunda kalmıştır. Ayrıca Meriç Nehri'nin doğusu genel olarak Osmanlı kontrolüne bırakılmıştı. Bu durumdan rahatsız olan Sırp Kral Jovan Ugljesa, Osmanlı Devleti'ni hazırlıksız yakalamak adına savaş ilan etmeden saldırıya başlar. Tam da Sırp Kralı'nın düşündüğü gibi olur ve Meriç Nehri'ne kadar herhangi bir düşman görmeden ilerleyip geceyi burada geçirme kararı alır.
Osmanlı tarafında ise işler istenildiği gibi gitmiyordu. 70000-80000 kişilik Sırp ordusu karşısında Lala Şahin Paşa'nın emrinde 700-800 kişilik bir garnizon bulunuyordu. Yani durum pek de umutlu görünmüyordu. Hal böyle olunca Lala Paşa ve emrindekiler gece saldırısı yapmaya karar verdi. Planın kusursuz işlemesi gerekiyordu yoksa Osmanlı Devleti Balkanlardan tamamen silinecekti.
Savaşın sonucu olarak imzalanan barış antlaşmasıyla Sırp Prenslikleri, Bulgar Krallığı ve Bizans İmparatorluğu bölgedeki Osmanlı hakimiyetini tanıdıklarını açıkladı ve Sırbistan, Osmanlı Devleti'ne bağlılık yemini etti.
Gecenin karanlık örtüsü altında 700 atlı Osmanlı askeri Sırp ordugahına baskın düzenlendi. Birçok asker oluşan kaos ortamında ya silah arkadaşları tarafından ezildi ya da Meriç Nehri'nin serin sularında boğuldu. Kayıplar tam olarak bilinmese de Sırp ordusunun çoğunun boğulduğu ya da Osmanlı birlikleri tarafından öldürüldüğü düşünülmektedir. Rivayet odur ki Meriç Nehri'ne Sırp askerlerinin kanı karışmış ve nehir tamamen kızıla dönmüştür.
Kaynakça:
- Fahamettin Başar, Çirmen Savaşı'nın Balkan Tarihindeki Yeri, İstanbul Üniversitesi
- Jean Sedlar, East Central Europe in the Middle Ages
- Tudor Urea, Macedonia - a History Term
0 Yorum