İşçiler Tarafından Kurulan 8 Futbol Takımı

Her futbol takımının kendine özgü kuruluş hikayesi vardır. Bazı takımların hikayesi ise daha özeldir! İşte kuruluşunda emek kokan o takımlar…


Her takımın kendisine özgü bir kuruluş hikâyesi var. Kuruluş hikâyesini aldığımız bu 8 takım da işçiler tarafından kurulmuş olup günümüze kadar gelmeyi başarabilmiştir. İşte kuruluşunda emek kokan o takımlar…

Adana Demirspor

1940 yılında, İkinci Dünya Savaşı yaşanırken, silahaltında bulunanlar dışında kalan gençlerin, sivil savunma ve spora yöneltilmesi amaçlanmış. “Sivil Savunma Mükellefiyeti” adı altında çıkan kanun sonucunda “Kamu ve Özel Sektörde 500 Kişiden Fazla Eleman Çalıştıran Kuruluşların Spor Kulübü Kurmaları Mecburiyeti” neticesinde 21 Aralık 1940 tarihinde, o zamanın Devlet Demiryolları 6. İşletme Müdürü Eşref Demirağ tarafından Adana Demirspor Kulübü kuruldu. Resmi tescilini bir hafta sonra, 28 Aralık 1940 tarihinde aldı.

AS Saint-Etienne

18. yüzyılda Lyonlu aristokratların işçi sınıfını ezmesine kadar giden bir kuruluş hikâyesi var Saint-Etienne'nin. Lyon, yakınındaki kasabaları zorla kendisine bağlarken Saint-Etienne'de bulunan işçi sınıfı buna direnmiş ve karşı çıkmıştır. 1919 yılında işçilerin kurduğu futbol takımı 1933 yılında profesyonel olmuştur. Günümüzde hala Rhone derbisi olarak adlandırılan Lyon - Saint-Etienne maçları oldukça ateşli geçmektedir.

Millwall

Lakabı “Lions”, amblemi ise kükreyen aslan olan Millwall takımı, 1885 yılında tersane işçileri tarafından kurulmuştur. Millwall, İngilizlerin en yaramaz kulübü olarak biliniyor. Ayrıca taraftarının holiganlığı filmlere konu olmuştur. West Ham ile girdiği rekabette büyük yankı uyandıran, renginin maviliğini denizden ve bulutlardan alan Millwall…

Ankaragücü

Ankaragücü, Zeytinburnu'nda bulunan İmalat-ı Harbiye atölyesinde silah tamiratı ve imalatı yapan işçiler tarafından kurulmuştur. Esasında Turan Sanatkarangücü ile Altınörs İdmanyurdu kulüplerinin birleşimiyle 31 Ağustos 1910 tarihinde kuruluyor. Silah fabrikalarının yabancı askerler tarafından basılması sebebiyle Anadolu'ya geçmeye karar verip faaliyetlerini başkentte devam ettirir.

Kardemir Karabükspor

1938’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleri doğrultusunda tüm ülkede spor faaliyetlerinde yeniden yapılanma süreci başlamıştır. Ülkemizin ilk ağır sanayi hamlesinin başladığı yer olan Karabük'te dönemin Demir Çelik İşletmeleri Genel Müdürü Azmi Tılabar Kardemir, Karabükspor'un temellerini atmıştır. Takımın kadrosunu fabrika işçileri oluştururken teknik direktörlüğünü İngiliz mühendis Mr. Lain üstlenmiştir.

Boca Juniors

3 Nisan 1905 tarihinde Arjantin'de inşa edilen istasyonda çalışan 3 Arjantinli, 2 İtalyan ve 1 İrlandalı işçi tarafından kurulan Boca Juniors'un ilk renkleri siyah ve beyazdır. Bulundukları bölgede siyah-beyaz renklerini kullanan başka bir kulübün olması sebebiyle maç yapmaya ve kaybeden takımın renklerinin değişmesine karar verdiler. Maçı Boca Juniors kaybetti. Yeni renkleri belirlemek için limana ilk yaklaşacak geminin renklerini kullanmaya karar verdiler. Limana ilk olarak İsveç gemisinin gelmesiyle birlikte sarı ve lacivert renkleri kullanılmaya başlanmıştır.

Schalke 04

Schalke 04, Almanya'nın en büyük maden ocaklarının yer aldığı bölge olan Ruhr'da, maden işçileri tarafından kuruldu. Madenciler olarak da anılıyor. Stadyumlarında sahaya çıkış tünelini kömür madeni şeklinde dizayn etmişlerdir. Bünyesinde birçok Türk futbolcu da barındıran Schalke 04, Almanya'nın en köklü kulüplerinden biridir.

Liverpool

“You'll Never Walk Alone” sloganıyla bilinen, en ateşli taraftar grubu olan The Kop'un en büyük sevdası Liverpool… Liman işçilerinin takımı olarak bilinen Liverpool, 3 Haziran 1982 tarihinde John Houlding tarafından kurulmuştur. İngilizlerin maçlarını Anfield'da oynadığı esnada stadın sahibi olan John Houlding ile Everton kulübü anlaşamamıştır. Bunun üzerine Everton'un Goodison Park'a taşınmasıyla John Houlding, günümüzün en büyük futbol kulüplerinden olan ve liman işçilerinin futbol kulübü olarak bilinen Liverpool'u kurmuştur.


Beğendiniz mi? Paylaşmayı Unutmayın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Komik Komik
1
Komik
Tatlış Tatlış
1
Tatlış
Sinirli Sinirli
1
Sinirli
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir