“…Zaman nedir? Belki de hep var olduğu için duyulmayan bir müzik gibidir. Sanırım benim bunu çok derinden duyduğum oldu. Ama bir şey daha var, müzik sesi çok çok uzaktan geldiği halde, sanki taa içimde duydum onu. Zamanda böyle bir şey olmalı…”
Günümüz toplumunda dumanlı adamların tesirinde kalmamış insan yok. Kalmamaya gayret eden var yalnızca. Ama istemsizce de olsa etkisinde kalıyor, yolumuzu kendimizden şaşabiliyoruz. Sahiden niçin kendimizden bu kadar kolayca şaşabiliyoruz? Bu kadar mı yalnız kalmaya korkuyoruz kendimizle? Başbaşa olduğumuz kişi bir yabancı mı? İçimizdeki o çocuk ne zaman büyüdü de ilgiyi alakayı bıraktık? İşte tüm bu sorulara verilecek en naif, en eğlenceli, en hüzünlü, en akıcı cevapları bulacağınız bir eser.
Momo kimdir?
Momo'nun sahip olduğu en önemli özelliği, çok iyi bir dinleyici olmasıdır. Hatta bu özellik o kadar olağanüstüdür ki çevresindeki insanlar üzerinde mucize bir etki bırakır. Herkesin çevresinde kaygıları ve endişeleri nedeniyle öfkesine yenik düşen; kavgaların, yüksek sesin çözüm olduğuna inanan insanlar vardır. Hikmeti odur ki Momo'nun yanındayken tüm bu tutumları son bulur. Momo hakkında daha fazla bahsedilecek bir şey yok çünkü o bahsedilmekten öte siz tarafından anlaşılmayı bekleyen küçük bir kız. Okudukça hissedecek, hissettikçe anlayacaksınız.
Michael Ende kimdir?
1929 yılında Almanya'da dünyaya gelen Ende, ülkesinde Goethe kadar meşhur olan çocuk, yetişkin, gençlik, şiir ve tiyatro başlıkları altında birçok eser kaleme almış ve gene birçok alanda meslek icra etmiş donanımlı biridir. 1973 yılında yazmış olduğu Momo ile büyük ses getirmiştir.
Momo'nun çocuk kitabı olduğuna aldanmayın sakın! Michael Ende, Momo adlı bu kitabının 8'den 80'e tüm yaşta insanların okuyabileceğinden söz ediyor ki siz de bunu ilk sayfalardan itibaren göreceksiniz.
Kitabın edebi dostları ile ilişkisi
Yazıyı buraya kadar okuduysan eğer, edebiyat merakı olan birisin demektir. O vakit gel ikimizin keyif alacağı bir dilden biraz sohbet edelim.
Sen de en az benim kadar iyi biliyor olmalısın ki her kitabın bir ruhu vardır. Ruhu olanın ise bir ruh eşi... Kitabı okurken içeriği ve hitabeti ile bahsi geçen tüm mevzular daha çok beyaz yakalıların ve memurların gerçeği olmuştur. Çıkarımını yapacağın üzere kitap, bu konuda Türk edebiyatının usta yazarlarından olan Sabahattin Ali'nin eserlerinde işlediği karakterlerin hayatlarını anımsatıyor. İşlenen bu konunun çocuk romanı olarak adlandırılan bir eserde can bulması ve buna uygun bir yalınlık ve üslupta yazılmış olması biz okurlara bambaşka bir soluk kazandırıyor. Bu kitabın ruh eşi yahut edebi dostu diyebileceğimiz eserler, Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan olabilir. Takdiri siz okurlara bırakıyorum.
Eğer kitabı okuduysanız size nasıl bir etkisi olduğunu, hangi konularda farkındalık yaşadığınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!
0 Yorum