Üniversite bölüm seçimleri öğrencilerin gelecek hayatlarını şekillendirmek üzere kendilerine uzmanlaşacakları bir meslek alanı seçmeleri sürecinin temelini oluşturur. Ömür boyu mutlu ve işini seven insanlar olabilmeleri için de ilk adımdır. Üniversitenin uzmanlık düzeyinde meslek eğitimi alınması için önemli bir adım ve eğitim sürecini barındırdığı göz önünde bulundurulursa doğru seçim yapmak bireyin bütün bir hayatını etkilemektedir. Peki üniversite bölüm seçimlerinde nelere dikkat edilmeli?
Bireyin ilgi ve yeteneklerine uygun bir bölüm seçilmelidir!
Yetenekler ve ilgi alanına uygun bir bölüm seçmek kişinin hayatı boyunca mutlu olacağı bir işe sahip olması için ilk kuraldır. Bu noktada ilgi alanlarının belirlenmesi ve bu ilgi alanlarına yönelik mesleklerin araştırılması tavsiye edilmektedir.
Bireyin ilgi alanlarına uygun bir meslek seçmesi onun çalışma hayatında sağlıklı bir çalışma süreci geçirmesine imkan tanıyacağından ondan mutluluk duyması mümkün olacaktır. Yine de bireyin ilgi alanlarının yanı sıra meslek gruplarının ne kadar iş olanağı barındırdığı da önemli bir husustur.
İş imkanı yüksek olan bölümler araştırılmalıdır!
Bireyin ilgi alanları ve yetenekleri her ne kadar onun mutlu bir çalışma ortamına sahip olması için gerekli olsa da aynı zamanda iş imkanı bulabilmesi de önemli bir husustur. İş imkanı olmayan bir alanda eğitim almak bireyi eğitim süreci boyunca mutlu edebilir ancak hayatının kalanında kazanç elde etme imkanı düşük olacaktır.
İş imkanı düşük olan bölümlerin tercih edilmesi ilerleyen süreçlerde bireylerin uzmanlık alanlarında kendilerini geliştirmelerini de engeller. Bu durum bireyin ilgi alanının umursanmaması gerektiği anlamına gelmez. İlgi alanları ve iş imkanları göz önünde bulundurularak bir liste oluşturulmalıdır.
Bölüm dersleri detaylı olarak araştırılmalıdır!
Gençlik dönemlerinde bireylerin ilgi ve ihtiyaçları sürekli olarak değişkenlik gösterir. Ergenlik döneminin de getirdiği doğal bir sonuç yenilenen ve değişen ilgi alanlarıdır. Bu nedenler ile bireylerin ilgi alanlarına yönelik doğrudan bir meslek seçimi yapması ileride mutsuz olmasına neden olabilir.
Tercih edilmesi planlanan bir bölüm varsa bu bölümün dersleri ve zorluk düzeyi araştırılmalıdır. Bir örnek ile açıklamak gerekirse çizim yapma yeteneği olan bir öğrenci mimar olmak isteyebilir. Ancak mimarlık bölümü derslerinin niteliği ve bu derslerin zorluk oranı öğrencinin taleplerinden ve beklentilerinden farklı olabilir. Bu gibi durumlarda yeterli araştırma yapılmadan bölüm seçilmesi hem eğitim sürecinde hem de eğitim sonrası çalışma sürecinde bireyin mutsuz olmasına neden olabilmektedir.
Bölüm derslerinin yanı sıra tercih edilen üniversiteye ulaşım imkanları, eğitim seçenekleri, üniversitenin eğitim başarı oranı gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.
0 Yorum