Kuyruklu yıldız aslında bir yıldız değildir. Bunlar kuyrukları olan Güneş sistemi ögeleri ya da Güneş sistemi dışında bulunan kendi etrafında dönen öğelerdir. Kendi etrafında dönen kuyruklu yıldızlara nadiren rastlanır. Kuyruklu yıldızlar ne yıldızlara ne de gezegenlere benzer. Yıldızlar gibi ışıklarını üretemezler, gezegenler gibi Güneş’ten gelen ışığı yansıtırlar fakat büyüklükleri gezegenlerden küçüktür. Çapları 750 metre ve 20 kilometre arasında değişkenlik gösterir. Astronomi alanında eski çağlardan beri dikkat çekmektedir.
Kuyruklu yıldız nedir?
Kuyruklu yıldızlar buz ve kozmik tozlardan oluşan parlak görünüme sahip kendilerine has cisimlerdir. İlk tespit 1532 yılında İtalyan ve Avusturyalı iki astronom tarafından yapılmıştır. 3 bölüme ayrılırlar. Bunlar; çekirdek, püskül, dağınık hidrojen bulutudur. CH4(metan), NH3(amonyak), H2O(su), HCN(hidrojen siyanür) içerirler.
Güneş’e çok yaklaşmadıkça görülmezler. Genelde gece görüldükleri düşünülse de sabah vakitlerinde de görülme ihtimalleri vardır (Güneşe yaklaştıkları için). Bu gök cisimleri Güneş’e yaklaştıkça sıcaklıkları artar ve yüzeylerinde süblimleşme* başlar ve çekirdekleri etrafında atmosfer oluşur. Kuyruklu yıldız ısındıkça oluşan atmosfer büyür ve kuyruğa benzer şekil alır. Güneşe yaklaştıkça ışık miktarı arttığı için parlaklıkları da artar.
Bu gök cisimlerinden tehlike ile bahsedilir fakat gezegenimize çok uzak geçerler ve bir tehlike arz etmezler. Ama bu hiç olmayacağı anlamına gelmez. Sonuçta bilim sürekli değişim gösterir.
Kuyruklu yıldız ile çarpışma olabilir mi?
Bu durum çok düşük bir varsayımdır. Çarpışma ihtimali az olsa bile yörüngesinden geçme ihtimalimiz yüksektir. Dünya, kuyruklu yıldızın yörüngesinden geçerse geçerken burada kalan parçalar göktaşı yağmuru olarak bilinen olay görülür. Büyük cisimlerin yörüngesinden geçildiğinde bu yağmurlara rastlanır. Çünkü atmosferden geçerken küçük olanlar ısının etkisiyle parçalanıp toz bulutu halini alırlar.
Kuyruklu yıldızlar hareket ederler mi?
Evet hareket ederler. Kuyruklu yıldızların kuyruğu hareket yönünün tersine değil Güneş’in aksine doğru uzar. Güneş sistemine kütle çekimi ile bağlıdır. Belli bir yörüngede hareket ederler. Yörüngeler; elips, parabol ve hiperbol çizer. Daha çok eliptik yörünge izlerler ve bu süre zarfında gezegenimize ara sıra yakınlaşmalar olur. Yörünge periyotları uzun ve kısa olmak üzere iki çeşittir.
Uzun periyot olanlar 200 yıldan daha uzun süre Güneş etrafında dönmektedirler. Kısa periyot olanlar 200 yıldan kısa süre Güneş etrafında dönmektedir. Kısa periyotlu olanların Kuiper kuşağından, uzun periyot olanların ise Oort bulutundan geldiği düşünülmekte.
Önemli kuyruk yıldızlar!
Asteroitler kuyruklu yıldız gibi ışıldayamazlar çünkü güneşe yakın oldukları için buzul yapılarını kaybetmişler ve yaşamlarını göktaşı olarak devam ettirirler. Kuyruklu yıldızlar ise buzsu yapıları kaybolmadan Güneş’ten uzaklaşıp tekrar buzsu yapılarına dönerler ve ısındıklarında kuyruk meydana getirirler.
Hale-Bopp Kuyruklu Yıldızı (C/1995 O.1)-1997’nin görkemli kuyruklu yıldızı olarak anılır.
Halley Kuyruklu Yıldızı (1P/Halley) - 2061'de görülmesi beklenmektedir.
Shoemaker-Levy 9 Kuyruklu Yıldızı (D/1993 F2) - 1994 yılında Jüpiter'e çarparak iz bırakmıştır.
Hyakutake Kuyruklu Yıldızı (C/1996 B2)-Önümüzdeki 100.000 yıl görülmesi beklenilmiyor.
Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı (67/P) - Rosetta uydusu ile kuyruklu yıldıza ilk defa bu kadar yaklaşıldı.
Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı (109P/Swift-Tuttle) - En son 1992'de görülmüştür. 2126'da da görülmesi beklenmekte ve göktaşı yağmurlarına neden olur.
0 Yorum